Webinarreeks(1)

Vierdelige webinarreeks ‘Minder hoofdpijn, en dan?

Data: 3/11, 15/11, 29/11, 12/12

Na jaren zoeken en strijden heb je eindelijk iets gevonden dat helpt om je hoofdpijn te verminderen. Minder hoofdpijndagen, lagere pijnintensiteit en misschien zelfs helemaal geen hoofdpijn meer. Je voelt je ineens veel beter en dat is fantastisch! De wereld ligt voor je open. Je maakt plannen en gaat erop uit.

Zo rooskleurig is het niet altijd, of in ieder geval niet meteen. Dat het ineens (heel) góed gaat kan zorgen voor lastige situaties. Je hebt jarenlang geleerd te focussen met “weinig tijd”. Je verwacht nu ineens enorme bergen te verzetten, maar je lichaam werkt nog niet helemaal mee. Je omgeving moet ook wennen aan deze nieuwe situatie. En zelf voel je je schuldig of zelfs lui als je een keer ergens ‘nee’ tegen zegt. 

Om je op weg te helpen met dit nieuwe leven, organiseert Hoofdpijnnet dit najaar de vierdelige webinar reeks ‘Minder hoofdpijn en dan?’ Vier vakspecialisten komen aan het woord, ieder met ruime ervaring in het begeleiden van chronisch zieke mensen. De webinars variëren in werkvorm en er is volop ruimte voor het stellen van vragen en het delen van ervaringen. Oók als jouw klachten hardnekkig blijven, kunnen deze webinars je helpen de moed erin te houden. De adviezen en tips zijn breed toepasbaar.  

Do 3/11: Webinar 1 ‘CGRP-remmer medisch belicht’ (alleen voor leden)

Inleiding door Ron Oosterhout, hoofdpijnneuroloog, verbonden aan Zaans Medisch Centrum

Ron van Oosterhout
Ron van Oosterhout

Wat zijn de effecten van de nieuwe migrainemedicatie CGRP-remmer, hoeveel mensen hebben er baat bij en vooral: Hoe zit het met de bijwerkingen? Volgens de deskundigen valt dat reuze mee. Maar op social media komen minder rooskleurige verhalen voorbij: van haaruitval, tot jeuk en darmklachten. Hoe het precies zit, licht hoofdpijnneuroloog Ron van Oosterhout toe in dit webinar.

Aan het eind van het webinar geeft Nelleke Cools, directeur van Hoofdpijnnet, een korte update over het vergoedingentraject van de CGRP-remmer voor mensen met episodische migraine.

Deelnemers kunnen vooraf vragen insturen die dan gedurende de avond aan bod zullen komen.

Dit webinar is relevant voor mensen met migraine en clusterhoofdpijn.

Di 15 /11: Webinar 2 ‘Een nieuw leven’ (alleen voor leden)

Inleiding door Inga Kooi, klinisch neuropsycholoog CWZ Nijmegen

Inga Kooi
Inga Kooi

Wanneer je hoofdpijnklachten verminderen, roept dit verschillende emoties op bij jezelf en jouw omgeving. Aan de ene kant is er blijdschap over alles wat (opnieuw) mogelijk is op het gebied van gezinsleven, sociaal leven en werk. Vaak is er echter ook verdriet en rouw over de periode mét hoofdpijnklachten waar je afscheid van neemt. Daarnaast kan je zoekende zijn naar een manier hoe je leven opnieuw in te vullen, waarbij ook angst voor terugval een belemmerende rol kan spelen.

In het plenaire gedeelte van dit webinar gaan we in op de emotionele verwerking van deze nieuwe situatie en relevante therapievormen: hoe besteed je enerzijds aandacht aan verwerking, en hoe kijk je anderzijds op een gezonde wijze vooruit op de toekomst. Hoe betrek je je omgeving hierin? En hoe maakt ‘moeten’ plaats voor datgene dat écht belangrijk voor je is. In subgroepen is uitgebreid de tijd om ervaringen uit te wisselen en kennis over deze onderwerpen met elkaar te delen.

Dit webinar is relevant voor mensen met migraine, clusterhoofdpijn en andere TAC’s, aangezichtspijn en andere hoofdpijnaandoeningen.

Di 29/11: Webinar 3 ‘Het werk weer op de rails’ (voor leden en niet-leden)

Inleiding door Edith Brocken, ergotherapeut en re-integratiecoach

Edith Brocken
Edith Brocken

Minder werken is wel het laatste waar een hoofdpijnpatiënt voor kiest. Je vindt het werk leuk, het salaris is uiteraard van belang en jouw inbreng doet er toe. Nog al te vaak is daarvan het effect dat ‘het lang goed gaat, tot het goed mis gaat’. Je móet terug in uren, of zelfs helemaal stoppen met werken. Ernstige hoofdpijn heeft, hoe dan ook, grote impact op je werkend leven.

Maar wat doe je wanneer het ineens veel beter gaat? En héb je ondertussen nog wel werk? Hoe gaat je werkgever reageren en wat zeg je tegen je collega’s? Ga je direct volle bak aan de slag of bouw je het rustig op? En hoe betrek je anderen bij de zoektocht naar een nieuw evenwicht op je werk?

Tijdens dit webinar krijg je van ergotherapeut/re-integratiecoach Edith Brocken praktische adviezen en methodieken aangereikt over wat je zelf kunt doen om je werkzame leven weer zo goed mogelijk op de rails te krijgen.

Dit webinar is relevant voor mensen met migraine, clusterhoofdpijn en andere TAC’s, aangezichtspijn en andere hoofdpijnaandoeningen.

Ma 12/12: Webinar 4 ‘Lichamelijk fit worden en de invloed van pijn op je brein’ (alleen voor leden)

Inleiding door Siebe Bosman, fysiotherapeut gespecialiseerd in chronische pijn

Siebe Bosman
Siebe Bosman

In het laatste webinar gaan we in op de fysieke kant van ‘Minder hoofdpijn, en dan?”. Zonder medicijnen de deur uit? Je kunt het je bijna niet voorstellen. Je durft er niet op te vertrouwen dat het écht beter gaat. Hoe lang blijft dit gevoel? En hoe staat het nu eigenlijk met jouw lijf na al die jaren ernstige hoofdpijn? Hoe word je lichamelijk weer fit?

Fysiotherapeut en pijnspecialist Siebe Bosman neemt je mee in de wondere wereld van chronische hoofdpijn.  We beginnen met een korte kennismaking van alle lichamelijke systemen die een rol spelen bij chronische pijn. Daarna bespreken we aan de hand van voorbeelden uit de praktijk hoe je die systemen kunt her-trainen. Doel is dat je aan het eind van dit webinar een concreet startpunt hebt om mee verder te gaan.

Dit webinar is relevant voor mensen met migraine, clusterhoofdpijn en andere TAC’s, aangezichtspijn en andere hoofdpijnaandoeningen.

Tijd en plaats

De webinars vinden plaats via Zoom. Ieder webinar begint om 19.30 uur en eindigt uiterlijk 21.00 uur. Na afloop kunnen leden van Hoofdpijnnet alle plenaire lezingen terugkijken in het ledenportaal.

Kosten

De webinars zijn gratis voor leden van Hoofdpijnnet. Nog geen lid? Word dan nu lid voor 2023 voor 32 euro per jaar. Je kunt dit aangeven op het aanmeldingsformulier. Je kunt dan nu al meedoen met alle webinars, en je ontvangt ook nog een boek cadeau.

Ben je geen lid? Dan kun je webinar nummer 3 wél gratis volgen. 

Aanmelden

Meld je aan voor een of meerdere webinars via onderstaande knop. Je kan aan alle webinars deelnemen of naar keuze.

.

Deze webinarreeks is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Novartis, Teva, Eli Lilly en Lundbeck. Deze bedrijven hebben geen zeggenschap gehad over de inhoud van de webinars.