themabijeenkomst chronische pijn
,

23 april 2018: Themabijeenkomst Chronische pijn en kwaliteit van leven (Utrecht)

‘Leer er maar mee leven’ is een boodschap die niemand met chronische pijn wil horen. Eén op de tien mensen heeft langdurig ernstige pijn die veel beperkingen met zich meebrengt. En meestal vinden artsen geen afdoende verklaring op de plek waar de pijn wordt gevoeld. Op 23 april is er in Utrecht een themabijeenkomst speciaal over chronische pijn en kwaliteit van leven.

Wie voelt dat er iets mis is in zijn of haar lichaam, wil begrijpen wat er aan de hand is. Wat is er wel degelijk veranderd in het lichaam van mensen met chronische pijn? En hoe ontstaat zo’n verandering? Het brein, als centrale regiekamer van ons lichaam, blijkt een grote rol te spelen. Zonder brein geen pijn.

De laatste tien jaar wordt het functioneren van het brein bij chronisch pijn steeds duidelijker door wetenschappelijk onderzoek. Deze kennis dringt helaas nog niet helemaal door tot in de spreekkamer. Vandaar deze themabijeenkomst van Hoofdpijnnet over chronische pijn.

Centraal op 23 april staat het boek Pijn & het Brein van schrijfsters Joke Vollebregt en Annemarieke Fleming. Moeilijke onderwerpen zoals de werking van het brein, invloed van doorgemaakt trauma, stress en uitputting worden toegelicht. Door chronische pijn verklaarbaar te maken, is het makkelijker eraan te werken en behoort vermindering van de pijn écht tot de mogelijkheden.

Na de presentatie van Joke Vollebregt is er voldoende ruimte om met anderen ervaringen uit te wisselen en is er gelegenheid tot overleg met de vrijwilligers van Hoofdpijnnet die ondersteuning kunnen bieden.

Joke Vollebregt is stafarts revalidatiegeneeskunde bij het Jan van Breemen Instituut, een centrum voor reumatologie en revalidatie in Amsterdam. Annemarie Fleming is GZ psycholoog.

Programma   (óók voor familie en vrienden!)
19.00 – 19.15 uur: ontvangst met koffie en thee.

19.15 – 19.30 uur: opening van de avond door Esther Visser, vrijwilligerscoördinator Hoofdpijnnet.

19.30 – 20.45 uur: Presentatie door Joke Vollebregt inclusief gelegenheid om ervaringen te delen en vragen te stellen.

20.45 – 21.00 uur: Afsluiting door Hoofdpijnnet.

Locatie
Collegezaal van de Centrale Bibliotheek, Oudegracht 167, 3511 AL Utrecht.

Bereikbaarheid
Goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer. Parkeergarages Paardeveld of La Vie zijn op loopafstand.

Kosten
Gratis voor leden van Hoofdpijnnet. Niet-leden en introducees betalen € 5,00 per persoon. Dit kan ter plekke betaald worden.

Aanmelden
Ga naar dit formulier.