conferentie migraine en werk
,

31 januari 2019: Conferentie Migraine en Werk ‘Van dilemma naar doorpakken’

DEZE BIJEENKOMST IS VOL, AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK
Een stille ziekte, zo wordt migraine wel genoemd. Dit geldt ook voor andere chronische aandoeningen als astma, reuma of diabetes. Ruim eenvijfde van de Nederlandse beroepsbevolking heeft last van een chronische ziekte. In Nederland lijden ruim twee miljoen mensen aan migraine, waarvan iets meer dan de helft nog werkt en daarvan op het werk (dagelijks) de impact ondervindt. Om dit dilemma aan te pakken organiseren Hoofdpijnnet, het Migrainefonds en de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra een conferentie voor werkgevers, artsen, patiënten en medisch ondersteunend personeel.

Duurzaam aan het werk

Tussen het dertigste en het vijftigste levensjaar zijn migraineaanvallen het hevigst. Juist in de periode waarin de meeste mensen hun carrière opbouwen en een gezinsleven krijgen, neemt de ziekte vaak sterk de overhand.

Tijdens de werkconferentie op donderdag 31 januari willen Hoofdpijnnet, het Migrainefonds en de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra (VNHC) met u, werkgevers, artsen, patiënten en medisch ondersteunend personeel, dit dilemma aanpakken. Hoe kunnen wij onze kennis beter met elkaar delen? Hoe kunnen wij informeel gezamenlijk werken aan mogelijke oplossingen? Welke rol heeft ieder daarin? In de toekomstige netwerkgeneeskunde wordt deze vraag steeds belangrijker. En hoe kunnen wij ervoor zorgen dat mensen met migraine duurzaam inzetbaar blijven? U bent als voorloper op dit gebied daarin voor ons onmisbaar!

Voorkomen van uitval

Voor zowel werkgevers, medici, medisch ondersteunend personeel als patiënten is het de vraag hoe zij hiermee om moeten gaan. Moet je als patiënt open kaart spelen met je werkgever, ook al durf je dat niet vanwege de angst tot stigmatisering? Is het de rol van de arts om meer aandacht te hebben voor de werksituatie, als dit mogelijk helpt in het voorkomen van uitval? Hoe haal je als werkgever en bedrijfsarts het beste uit mensen, ongeacht of ze ziek zijn of niet? Hoe zorg je voor duurzame inzetbaarheid? Hoe bied je ruimte en maatwerk aan mensen met migraine? Welke preventieve maatregelen zijn daarbij denkbaar?

Uitval door migraine kost werkgevers jaarlijks 1,5 miljard euro. Waarbij vooral het verborgen verzuim, zoals concentratieverlies, de arbeidsproductiviteit nadelig beïnvloedt. Het werkelijke leed is echter niet in geld uit te drukken. Migraine werkt als een sluipmoordenaar en kan uiteindelijk tot baanverlies leiden.

Samen met u hopen wij tot inspirerende ideeën te komen die leiden tot een integrale aanpak van migraine op de werkvloer.

Praktische informatie:

Genodigden: werkgevers, werknemers, bedrijfsartsen, HRM-adviseurs, neurologen, huisartsen, hoofdpijnverpleegkundigen, paramedici.
Kosten: deelname is gratis.
Locatie: Kasteel Woerden, (Kasteel 3, 3441 BZ) is op loopafstand van het station, met goede parkeergelegenheid.
Aanmelden: DEZE BIJEENKOMST IS VOL, AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK

Programma:

13.00 uur
Ontvangst
13.30 uur
Opening door dagvoorzitter Nout Wellink (beschermheer Hoofdpijnnet).
13.45 – 15.00 uur
Sprekers Guusje ter Horst, Sven Romkes (people development consultant bij ABN AMRO) en Dr. Willem Oerlemans (neuroloog verbonden aan Meander MC).
15.00 – 15.15 uur
Pauze
15.15 – 16.45 uur
Brainstormsessies
16.45 – 17.00
Afsluiting met aansluitend een borrel

Wij verwelkomen u graag op donderdag 31 januari. Tot dan!

De conferentie is onderdeel van de campagne ‘Maak van migraine een hoofdzaak’, en is mede mogelijk gemaakt met steun van Teva Nederland en ZonMw.