Behandeling menstruele migraine effectiever dankzij samenwerking neuroloog en gynaecoloog

Persbericht: Behandeling menstruele migraine effectiever dankzij samenwerking neuroloog en gynaecoloog

Zo’n 2 tot 2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben migraine. Afhankelijk van de leeftijd lijden 2 à 3 keer zoveel vrouwen als mannen aan migraine. Migraine heeft een grote impact op de levens van patiënten en hun naasten. Helaas is migraine niet te genezen, maar gelukkig zijn er inmiddels steeds betere behandelmethoden. Uit recent onderzoek van Peter van den Berg, neuroloog bij Isala te Zwolle/ Meppel blijkt dat vrouwen met menstruele migraine veel baat hebben wanneer neuroloog en gynaecoloog samenwerken.

Menstruele migraine

‘Een grote groep mensen, waarvan het overgrote deel vrouw, kampt met ernstige hoofdpijnklachten of migraine’, legt Van den Berg uit. ‘Een regelmatig levensstijl kan al verschil uit maken maar veel patiënten hebben daarnaast ook verdere behandeling nodig. Menstruele migraine is één van de vormen waar we nog weinig van weten. Het is een moeilijk behandelbare en hormoonafhankelijke vorm, die een andere aanpak vereist. Sterker nog, reguliere behandeling lokt soms heftige reacties uit. Vrouwen die hieraan lijden zijn over het algemeen meer gebaat bij een hormonale behandeling door de gynaecoloog.’

Om vrouwen die aan deze vorm lijden zo snel mogelijk de juiste behandeling te kunnen bieden, voerde neuroloog Van den Berg een aantal jaren geleden de multidisciplinaire behandeling in. Vrouwen die op de Isala Hoofdpijnpolikliniek belanden, worden in eerste instantie gezien door een hoofdpijnverpleegkundige. Onder meer aan de hand van een vragenlijst kan informatie worden opgehaald, die iets zegt over de vorm van de migraine. Als blijkt dat het gaat om menstruele migraine, wordt de patiënt doorverwezen naar de gynaecoloog.

Onderzoek

Om de positieve ervaring met de multidisciplinaire behandeling ook te staven met cijfers, liet Van den Berg een onderzoek uitvoeren. In het onderzoek ‘Treatment of menstrual migraine; multidisciplinary or mono-disciplinary’, werd data van twee groepen vrouwen met menstruele migraine vergeleken: De eerste groep had alleen een neurologische behandeling ontvangen en de tweede een behandeling waarbij naast de neuroloog ook de gynaecoloog in een vroeg stadium werd ingeschakeld. Bij deze laatste vrouwen bleken de gemiddelde hoofdpijndagen tijdens de behandeling veel sterker gedaald. Bovendien maakten deze vrouwen ook minder gebruik van pijnstillers.

‘Geen verrassende uitkomst, maar wel fijn dat we nu ook kunnen aantonen dat de multidisciplinaire behandeling ook daadwerkelijk meerwaarde heeft’, aldus Van den Berg. ‘Inmiddels is er al veel belangstelling getoond en is het onderzoek al heel wat keren gedownload. Hopelijk worden hierdoor nog meer vrouwen met menstruele migraine effectiever geholpen.’

5 antwoorden
 1. Th vd Wiel zegt:

  Wat me vooral opvalt is dat huisartsen geen benul hebben van migraine noch van de behandeling.
  Hoe ga ik naar een huisarts… vraag om de combi behandeling en voorkom dat ik word aangekeken als ” een gans die voor t eerst de bliksem ziet”
  Wie ligt huisartsen in???

 2. Yvonne Brandenburg zegt:

  Wat de denken van een gynaecoloog die het ook niet weet en voorstelt om dan maar de eierstokken te verwijderen? Leek me niet zo’n goed idee en de neuroloog evenmin. Volgens mij is er nog een wereld te winnen in de samenwerking tussen gynaecologen en neurologen. Gelukkig ben ik inmiddels gered door de overgang.

  • Th vd Wiel zegt:

   Ik ben het helemaal met u eens. Maar vraag mij toch voorzichtig af welke rol organisaties als Hoofdpijn net en andere “patienten organisaties” nou eigenlijk vervullen?
   Ik kan niet zeggen dat er enige vooruitgang is is de kennis bij artsen over migraine

 3. LMM zegt:

  Na ruim 20 jaar van spanningshoofdpijn en migraine die alleen maar erger werd, ben ik nu bijna migraine vrij. Ik heb alleen af en toe nog een aanval tijdens mijn menstruatie. Hoe ik zoveel beter geworden ben? Door uit eigen beweging bij wijze van experiment met de pil te stoppen. Iets wat in al die jaren nooit opgekomen is bij mijn huisarts, de gynaecoloog en mijn neuroloog. Ik denk er maar niet aan hoeveel pijn, geld, frustratie en medicatie het gescheeld had als ik dat eerder had gedaan of nooit aan de pil begonnen was.

Reacties zijn gesloten.