Boekrecensie: ‘Het geheim van pijn’

Op zoek naar een boek over pijn speciaal voor kinderen? Het Geheim van Pijn is een boek met aantrekkelijke illustraties dat door kinderen vanaf 10 jaar zelf gelezen kan worden, maar zeker ook interessant is voor volwassenen. Door middel van twee verhalen wordt duidelijk wat acute pijn en chronische pijn is.  

Het eerste verhaal is het pijnverhaal van Dana en hierin wordt het proces van “acute” pijn beschreven. Onder leiding van dokter Thomas en door middel van een virtual reality bril, duikt ze in haar lichaam. Samen komen ze langs plekken in haar lichaam en brein die belangrijk zijn in haar pijnverhaal. Ze ontdekken wat er allemaal van invloed is op het voelen van pijn en wat Dana hieraan kan doen.
Het tweede verhaal is het pijnverhaal van Timo. Timo heeft chronische pijn en samen met Dana en dokter Thomas duikt hij ook zijn lichaam in om het geheim van zijn pijn te ontrafelen. De auteurs zijn Floor van der Valk en Tamara van der Houwen. Zij zijn beide fysiotherapeut en gespecialiseerd in pijn.

Recensie van Cara (10 jaar) en Natacha Franke

Cara vindt het boek er leuk uitzien. Het is wel erg groot voor haar kleine handjes. De illustraties en lay-out vindt ze mooi. Het boek telt 87 pagina’s en dat vinden we erg veel voor dit type boek. De schrijvers proberen alles goed uit te leggen en er ook nog een leuk verhaal van te maken (2 verhalen zelfs). Maar voor veel tienjarigen is de manier van uitleggen in het verhaal te ingewikkeld. Ik ben bang dat kinderen van 12 en ouder het boek dan weer te kinderachtig vinden. Het boek moet sowieso worden voorgelezen door een ouder om hier en daar de kinderen te helpen. Ik denk dat de uitleg over pijn korter en eenvoudiger had gekund en dat dat beter zou aansluiten bij kinderen in deze leeftijdscategorie.