Start campagne ‘Migraine is echt ziek’ voor meer bewustwording en betere zorg
Meer dan twee miljoen Nederlanders leven met migraine, een chronische hersenziekte die het dagelijks functioneren ernstig belemmert. Toch wordt de impact van migraine nog vaak onderschat, duurt het diagnose traject lang of blijft de aandoening ongediagnosticeerd. De landelijke campagne ‘Migraine is echt ziek’ wil hier verandering in brengen door taboes te doorbreken, meer begrip te creëren en betrouwbare informatie breed toegankelijk te maken.
Migraine is niet ‘gewoon hoofdpijn’
Bonzende hoofdpijn, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht, geluid en geuren – migraine gaat veel verder dan gewone hoofdpijn en kan meerdere keren per week toeslaan. Wereldwijd staat migraine op de tweede plaats van meest invaliderende ziektes en bij vrouwen zelfs op de eerste plaats.
Migraine is niet alleen een persoonlijke last, maar ook een groot maatschappelijk probleem. In Nederland bedragen de jaarlijkse economische kosten van migraine tussen de €2,3 en €4,2 miljard, zo blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek*.
Dit komt vooral door:
- ziekteverzuim, gemiddeld 3-6 dagen per jaar
- verminderde productiviteit op werkdagen, 4-10 dagen per jaar
Daarnaast heeft migraine een enorme impact op het dagelijks leven:
- 22% van de vrouwen en 8% van de mannen in Nederland lijdt eraan
- 1 op de 10 patiënten heeft chronische migraine, met 15 dagen hoofdpijn, waarvan 8 met migrainekenmerken, per maand.
- Iedere dag hebben 70.000 mensen een migraineaanval.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) classificeert migraine zelfs als de meest invaliderende ziekte voor vrouwen onder de 50 jaar. Toch krijgt een groot deel van de patiënten niet de juiste zorg. Slechts 13% van de Nederlandse migrainepatiënten ontving in 2013 een preventieve behandeling, terwijl er effectieve behandelingen beschikbaar zijn. De ‘Migraine is echt ziek’-campagne wil laten zien dat er wél oplossingen zijn en dat tijdige herkenning en erkenning essentieel zijn.* (https://www.echt-ziek.nl/referenties-bronnenlijst)
*SEO Onderzoek in opdracht van Hoofdpijnnet. (https://hoofdpijnnet.nl/seo-onderzoek-kosten-migraine/)
Bewustwording en educatie spelen hoofdrol als sleutel tot betere zorg
De campagne ‘Migraine is echt ziek’ richt zich op drie belangrijke pijlers: het doorbreken van stigma’s, het verkleinen van de kenniskloof en het stimuleren van patiënten om in actie te komen. Veel mensen met migraine ervaren onbegrip op hun werk, in hun sociale omgeving of zelfs binnen de zorg. Dit zorgt ervoor dat klachten worden gebagatelliseerd en dat patiënten soms aarzelen om hulp te zoeken. De campagne wil deze drempels verlagen door betrouwbare informatie breed toegankelijk te maken en de ernst van migraine beter zichtbaar te maken.
Belangrijke pijlers van de campagne:
- Verkleinen van de kenniskloof door verspreiding van betrouwbare informatie: Neurologen, specialisten op het gebied van hoofdpijn en patiëntenvereniging Hoofdpijnnet spelen een cruciale rol in het verspreiden van wetenschappelijk onderbouwde informatie. Hun waardevolle expertise en inzet hebben al veel betekend in de totstandkoming van de Migrainegids, maar blijven hard nodig om migraine beter te begrijpen en bespreekbaar te maken.
- Doorbreken van stigma’s: Via sociale media, ervaringsverhalen en samenwerkingen met content creators wordt de impact van migraine zichtbaar gemaakt, zodat de aandoening serieuzer wordt genomen.
- Activeren van patiënten: De Migrainegids op www.echt-ziek.nl biedt patiënten een toegankelijke bron van informatie om beter inzicht te krijgen in hun aandoening en de beschikbare behandelmogelijkheden.
Een belangrijk onderdeel van de campagne is de Migrainegids, een online bron van informatie met wetenschappelijk onderbouwde informatie, ervaringsverhalen en praktische adviezen. De Migrainegids helpt patiënten niet alleen om hun aandoening beter te begrijpen en passende zorg te vinden, maar ook om handvatten te krijgen voor het omgaan met migraine in het dagelijks leven, al is dit thuis, op het werk of in sociale situaties. Door kennis te delen en taboes te doorbreken, moedigt de campagne patiënten aan om zelf stappen te zetten richting een betere kwaliteit van leven.