Pagina Acceptatie

Ernstige hoofdpijn: acceptatie en erkenning

Heb jij ernstige hoofdpijn, dan is de eerste stap om te erkennen en te accepteren dat je een chronische aandoening hebt. Van daaruit kun je verder. Deze tips helpen je op weg.

Breng je hoofdpijn in kaart

Zorg dat je weet wat je hebt. Houd een hoofdpijndagboek bij. Zoek medische hulp en bespreek met je huisarts of neuroloog of er medicatie of een behandeling is die je kan helpen. Probeer ook te onderzoeken wat jouw triggers zijn. Wellicht kun je door bepaalde dingen in je leven aan te passen de klachten verminderen.

Denk na over wat je zelf kunt doen

De juiste medische behandeling is belangrijk en kan jouw hoofdpijn wellicht verminderen. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten echter niet helemaal. Medicatie is dus slechts een deel van de oplossing. Bedenk wat je zelf kunt doen om de klachten te verminderen of hier anders mee om te gaan. Kun je misschien op het gebied van leefstijl winst behalen? Je kunt bijvoorbeeld je eet- en slaapgewoonten eens onder de loep nemen, of meer gaan bewegen. Of zijn er op je werk(plek) aanpassingen nodig? Denk na over wat je nodig hebt en wat jou zou kunnen helpen.

Doe het niet alleen

Als je vaak last hebt van hoofdpijn kun je je behoorlijk alleen voelen, zeker als je er niet over praat. Doe het niet alleen. Vertel anderen wat je hebt en wat dit voor jou betekent. Door je omgeving eerlijk over je aandoening te vertellen weten zij beter wat ze van je kunnen verwachten en hoe ze je kunnen helpen. Lotgenotencontact kan ook heel nuttig zijn. Ervaringen uitwisselen met mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij helpt om je minder alleen te voelen.

Erken dat je een chronische aandoening hebt

Veel mensen willen er niet aan dat hun hoofdpijn een chronische aandoening is. Ze zien zichzelf niet als patiënt en willen ook niet dat anderen hen zo zien. Je loopt op deze manier wel het risico dat je langdurig over de grenzen van je lichaam gaat, waardoor je klachten verergeren. Als je accepteert dat je een hoofdpijnaandoening hebt, kun je naar oplossingen zoeken.

Acceptatie van je aandoening wil niet zeggen dat je alles opgeeft. Het gaat erom dat je je hoofdpijn een eerlijke plek geeft in je leven er zo goed mogelijk mee probeert om te gaan. Het accepteren van je aandoening is niet makkelijk. Zoek eventueel professionele hulp, bijvoorbeeld bij een psycholoog.

Keuzes maken

Ziek zijn en herstellen kost tijd en energie. Dit kan betekenen dat je keuzes moet maken. Plan voldoende tijd in om ziek te zijn en te herstellen. Het belangrijk dat je een balans vindt tussen je werk, privéleven en tijd voor zelfzorg. Lukt het je niet om die balans te vinden? Zoek dan hulp. Bijvoorbeeld een ergotherapeut (wordt vergoed vanuit het basispakket), een fysiotherapeut of bijvoorbeeld een coach of psycholoog kan je hierbij helpen.