CHIANTI LUMC GOB-blokkade

Gezocht: mensen met episodische clusterhoofdpijn voor CHIANTI-trial

Heb jij episodische clusterhoofdpijn. zit je in het begin van een clusterperiode en heb je daarvoor nog geen onderhoudsmedicatie gebruikt? Dan is het Leids Universitair Medische Centrum (LUMC) op zoek naar jou. Voor de CHIANTI-trial, waarin onderzoek wordt gedaan naar de GON-blokkade als behandeling bij episodische clusterhoofdpijn, zijn nog deelnemers nodig. 

Het CHIANTI-onderzoek

Eind 2019 is de CHIANTI trial gestart. Met dit onderzoek wil het LUMC bewijzen dat een GON-blokkade een geschikte eerste-keus behandeling is voor episodische clusterhoofdpijn. Mogelijk heb je wel eens van deze behandeling gehoord of hem zelfs ondergaan; het is dan ook geen nieuw behandeling. Hij wordt voor andere aandoeningen al gebruikt en is veilig gebleken. Voor de behandeling van clusterhoofdpijn lijkt een GON-blokkade te kunnen werken. Een goed onderzoek met een grote groep patiënten in het begin van een clusterperiode ontbreekt nog. Dit is ook de reden dat GON-blokkade nog niet standaard als eerste-keus behandeling wordt gegeven en dit onderzoek nu wordt gedaan.

Wat is een GON-blokkade?

Bij een GON-blokkade wordt er een ontstekingsremmer (‘corticosteroïd’) ingespoten rondom de ‘greater occipital nerve’, oftewel de GON, de ‘grote achterhoofdszenuw’. Dit is een zenuw die zorgt voor het gevoel op het achterhoofd en in verbinding staat met de aangezichtszenuw, de zenuw waar de pijn in gevoeld wordt tijdens een aanval van clusterhoofdpijn. Door de GON-blokkade worden de signalen die door deze zenuwen lopen waarschijnlijk op een andere manier doorgegeven, waardoor de hoeveelheid aanvallen flink af kan nemen. Als mensen pijn hebben aan de linkerzijde wordt de linkerkant behandeld en als de pijn rechts zit, de rechterkant.

Wat houdt het onderzoek in?

Tijdens dit onderzoek wil ht LUMC mensen zo vroeg mogelijk in een clusterperiode laten meedoen. Het onderzoek is een dubbelblind placebo-gecontroleerd gerandomiseerd onderzoek. Dit betekent dat de helft van de mensen een injectie krijgt met het echte middel en de andere helft van de mensen met zout water (de placebo). Iedereen zal ook de huidige standaardbehandeling met verapamil krijgen. Omdat het een dubbelblind onderzoek is weten de deelnemers, de arts die de injectie geeft én de behandelend arts niet welke injectie u gekregen heeft.

Voor dit onderzoek zul je éénmaal naar het ziekenhuis moeten komen. Op die dag krijg je de injectie en zal er gestart worden met de standaardbehandeling met verapamil. Iedereen zal dus na de injectie volgens de normale procedure behandeld worden. We zullen in het begin regelmatig telefonisch contact hebben om te bespreken hoe het gaat en om de dosering verapamil te verhogen als dat nodig blijkt te zijn.

Wanneer kun je meedoen?

Voor dit onderzoek is het LUMC op zoek naar 70 mensen met episodische clusterhoofdpijn. Het is belangrijk dat je aan de volgende criteria voldoet:

• Je bent ouder dan 18 jaar
• Je hebt episodische clusterhoofdpijn en zit in de eerste vier weken van een clusterepisode
• Je hebt tijdens deze clusterperiode nog geen onderhoudsmedicatie zoals verapamil of topiramaat gebruikt (aanvalsmedicatie als sumatriptan mag normaal gebruikt worden).

Heb je interesse om mee te doen of wil je meer informatie, mail dan naar CHIANTI@LUMC.nl of kijk op www.lumc.nl/CHIANTI.

Ook als je momenteel niet in een clusterperiode zit en meer wilt weten over het onderzoek kun je natuurlijk altijd mailen voor meer informatie.

Aan dit onderzoek doen meerdere behandelcentra mee, namelijk:

  • LUMC
  • Alrijne Ziekenhuis
  • Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis
  • Tergooi Ziekenhuis
  • Zuyderland Ziekenhuis
  • Boerhaave Clinics