medicatie afhankelijke hoofdpijn

Gezocht: mensen met diagnose ‘migraine en hoofdpijn door medicatie-overgebruik’

Hoofdpijnnet ziet dat er veel mensen met migraine worstelen met hoofdpijn door medicatie-overgebruik. Daarom zijn wij een onderzoek gestart om te achterhalen welke informatie en steun hierbij zou kunnen helpen. Dit onderzoek laten wij uitvoeren door een studente Farmakunde van de Hogeschool Utrecht. Tijdens het onderzoek interviewt de studente patiënten van 18 jaar of ouder die op dit moment de diagnose migraine en MOH hebben. Wil jij jouw ervaring met MOH delen? Meld je dan aan. Uiteraard gaan we zorgvuldig met je informatie om en wordt deze anoniem verwerkt. Jouw ervaring kan anderen verder helpen!

Gebruik je meer medicatie dan voorgeschreven en heb je juist daardoor hoofdpijn of migraine? Heb je het gevoel dat je steeds vaker migraine hebt en dat de medicatie niet meer goed werkt? En vind je het moeilijk om dit patroon te doorbreken? Dan heb je mogelijk last van medicatieovergebruikshoofdpijn (MOH).

Dit is een vorm van hoofdpijn die ontstaat als je te veel medicatie gebruikt tegen migraine. Vaak heb je dat niet in de gaten maar ontstaat het geleidelijk door de jaren heen. Mogelijk heeft je arts je verteld dat je moet stoppen met alle medicatie om van MOH af te komen. Maar hoe moet je dat doen? Misschien heb je het gevoel dat je behandelaar je hierin niet genoegd ondersteunt.

Hoofdpijnnet ziet dat er veel mensen met dit probleem worstelen. Daarom zijn wij een onderzoek gestart om te achterhalen welke informatie en steun hierbij zou kunnen helpen. Dit onderzoek laten wij uitvoeren door een studente Farmakunde van de Hogeschool Utrecht. Tijdens het onderzoek interviewt de studente patiënten  van 18 jaar of ouder die op dit moment de diagnose migraine en MOH hebben.

Tijdens het interview kijkt de student samen met jou naar jouw situatie. Zij zal je vragen stellen om te achterhalen hoe MOH bij jou ontstaan is en wat het in stand houdt. Daarnaast zal zij samen met jou kijken naar eventuele informatie of steun waaraan je behoefte hebt.

Een interview duurt maximaal 30 minuten. Hoofdpijnnet kan de onderzoeksresultaten gebruiken om patiënten en zorgverleners advies te geven over hoe ze MOH kunnen voorkomen of verminderen. We zullen hierna bekijken of het mogelijk is om specifieke voorlichtingsmaterialen te ontwikkelen, die kunnen helpen om MOH te doorbreken.

Online interviews
Vanwege de huidige maatregelen rondom het coronavirus zal de studente de interviews digitaal uitvoeren met Microsoft Teams, Skype voor Business of Whatsapp video- of audiobellen. Je kunt per email aangeven van welk programma je gebruik wil maken.

De studente neemt de interviews op zodat zij het later op een systematische en betrouwbare manier kan uitwerken. De studente gebruikt de opname alleen voor deze uitwerking en deelt de opname niet met anderen. Zij bewaart de opname lokaal op haar computer. Een kopie van de opname bewaart ze op een usb-stick. Wanneer zij het onderzoek afrondt, verwijdert zij de opname en de kopie. De gegevens verwerkt ze anoniem en niet herleidbaar. Dit houdt in dat in de uiteindelijke uitwerking niet meer te zien is welke deelnemer welke uitspraak heeft gedaan. De studente stuurt de concept uitwerking per mail toe zodat u zo nodig wijzigingen kan doorvoeren.

Behoor je tot één van beide groepen en wil je je ervaringen delen met Hoofdpijnnet zodat wij weer anderen kunnen helpen? Of wil je eerst nog meer informatie over dit onderzoek? Neem dan contact op met Marjolein Rood, studente Farmakunde via onderzoek@hoofdpijnnet.nl.