ZORGELOOS NAAR SCHOOL MET MIGRAINE / SAMEN STERK

Vanaf 12 september tot 1 oktober schonken Hoofdpijnnet en de Stichting Zorgeloos naar School uitgebreid aandacht aan kinderen met migraine. Bij deze online campagne staat het verhaal van de twaalfjarige Emma centraal. Na een paar lastige jaren op de basisschool, start ze nu met frisse moed op een middelbare school. Ze is hierin begeleid door uiteenlopende mensen.

In dit elfde deel van de campagne vertelt Esther van der Tak van Hoofdpijnnet waarom zij zich inzet voor kinderen en jongeren met hoofdpijn.

Deel 11. Blog van Esther van der Tak (Hoofdpijnnet)

Esther van der Tak is al sinds 2012 betrokken bij Hoofdpijnnet, toen nog de Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten. Ze begon als algemeen bestuurslid, maar ontdekte al snel dat haar passie lag bij het ondersteunen van kinderen en jongeren met ernstige hoofdpijn.

‘Sinds de geboorte van mijn dochter leefde ik met migraine, maar pas na twee jaar werd die diagnose gesteld. Hierdoor heb ik jarenlang onnodig pijn en belemmeringen ervaren zonder dat ik daar een directe aanleiding voor kon vinden.

Ik kan me het sollicitatiegesprek bij de vereniging nog heel goed herinneren: wat een warm bad. Dankzij mijn eigen ervaringen was ik zelf net een beetje ingeregeld in de wereld van de hoofdpijnzorg in Nederland en was ik vastberaden hierin ook iets voor anderen te betekenen. Al was het maar door het delen van mijn verhaal, waarin anderen zich misschien konden herkennen. Ik werd aangenomen en mocht toestreden tot het bestuur.

Er bleken een paar mooie projecten op de plank te liggen die wel een trekker konden gebruiken. En zo werden de projecten Kwaliteit van Hoofdpijnzorg, het Tienermagazine en de Arbeidsparticipatietool mijn kindjes.

Tijdens een focusgroep in het LUMC werd ik geraakt door de verhalen van ouders over hun kinderen met hoofdpijn. Terwijl ik dit schrijf voel ik weer kippenvel. Ze vertelden over hun wanhoop, over het onbegrip waarmee zij te maken hadden. Zij vertelden wat het met je kind doet als het ernstige hoofdpijn heeft en wat het voor het gezinsleven betekent. En hoe het is als je als ouder ook last hebt van hoofdpijnklachten. Die avond besloot ik dat ik mijn focus binnen de vereniging wilde leggen op de kinderen, tieners, hun ouders en alle stakeholders hieromheen.

De afgelopen jaren zijn er mooie ontwikkelingen geweest op het gebied van kinderen en jongeren met hoofdpijn. Hoofdpijnnet heeft een actieve jongerenwerkgroep (YOUNG). Ook is er onder meer een fijne samenwerking met Stichting Zorgeloos naar School met een Chronische Aandoening. Ik kan me volop richten op kinderen in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, hun ouders/verzorgers en de mensen in hun omgeving (op school, in het stagebedrijf etc.). Ik ben nog lang niet klaar met mijn missie en heb er enorm veel zin in!’

Voorlichtingsbijeenkomst 17 november 2021
Heb jij vaak hoofdpijn en vraag je je af hoe je het op school zo goed mogelijk kunt regelen? Of wil jij als ouder meer weten over dit onderwerp? Op 17 november is er in het ETZ-Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg een voorlichtingavond over hoofdpijn en school, speciaal voor jongeren met hoofdpijn en hun ouders. Lees er hier meer over en meld je aan.