Hoe kom je een aanval zo goed mogelijk door?
Een hoofdpijnaanval zorgt voor angst, stress en frustratie. Het kan moeilijk zijn om op die momenten kalm te blijven. Hoe kom je een aanval zo goed mogelijk door?
In de eerste plaats is het belangrijk dat je de juiste medicatie hebt die je kunt gebruiken als je een aanval voelt aankomen. Maar soms werkt dit niet of niet genoeg. Het is daarom zinvol om voor jezelf manieren te vinden hoe je een aanval zo goed mogelijk kunt doorstaan.
Heb je regelmatig hoofdpijnaanvallen, dan kan de eerdere ervaring met die pijn ervoor zorgen dat je bang bent dat opnieuw mee te maken. Deze angst zet het alarmsysteem van je brein en zenuwstelsel op scherp: je lichaam zet zich schrap tegen het dreigende gevaar. Alle zintuigen worden extra gevoelig. Dit betekent ook dat je meer pijnprikkels krijgt. Angst voor pijn zorgt dus voor extra pijn.
Het is daarom cruciaal om ondanks de pijn toch rustig te blijven. Zo geef je je brein het signaal dat deze pijn weliswaar heel naar is maar geen ‘groot gevaar’ vormt. Daardoor kalmeer je je zenuwstelsel en wordt het alarm afgeschaald. Je zintuigen worden minder gevoelig zodat signalen minder sterk binnenkomen. De intensiteit van de pijn die je ervaart kan daardoor minder worden.
Bij clusterhoofdpijn is het extra belangrijk om tijdens een aanval de kalmte te bewaren. Door de extreme pijn krijgen veel mensen bewegingsdrang en kunnen zij niet stil blijven liggen. Soms bonken ze zelfs met hun hoofd tegen de muur of doen ze zichzelf op een andere manier pijn. Dit activeert het alarmsysteem van het zenuwstelsel juist nog meer. Het is daarom nuttig om de bewegingsdrang op een rustige manier te uiten, bijvoorbeeld door te lopen of heen en weer te wiegen. Daarmee kalmeer je je zenuwstelsel.
Er zijn verschillende manieren die kunnen helpen om jezelf tijdens een aanval te kalmeren. Mensen met clusterhoofdpijn en migraine geven de volgende tips:
- Besef dat iedere aanval over gaat. Ooit is deze aanval weer voorbij. Het is ontzettend pijnlijk, maar je hebt de vorige aanvallen ook overleefd. Dat gaat je nu ook lukken!
- Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om tijdens een aanval niet in paniek te raken. Ook meditatie of andere ontspanningsoefeningen zijn zinvol.
- Leg aan je omgeving uit wat je hebt. Durf om hulp te vragen voor dingen die je niet kan als je een aanval hebt. Zo creëer je rust en ruimte in je hoofd zodat je je tijdens een aanval kan focussen op kalmte en herstel.
- Yoga kan fijn zijn om tijdens een aanval te doen. De kindhouding bijvoorbeeld is een eenvoudige, rustgevende oefening die helpt het zenuwstelsel te kalmeren. Oefen deze yogapose op een moment dat je geen hoofdpijn hebt, zodat het makkelijker voor je is om deze uit te voeren op het moment dat je wel pijn hebt.
- Een ijscompres, ‘migrainemuts’ of ijsmassageroller kunnen helpen de aanval beter te verdragen en je af te leiden van de pijn.
- Blijven eten en drinken. Probeer voldoende te blijven eten en drinken, zodat je lichaam genoeg energie heeft om de aanval door te komen.
- Ontspanning tijdens de herstelfase. Tijdens de herstelfase helpt het om dingen te doen die je ontspannen, bijvoorbeeld tekenen, lezen of een podcast luisteren.
Meer lezen
- Speciaal voor mensen met clusterhoofdpijn of andere TAC’s: de website ‘Tacsweb’.
Aan de slag
- In de app ‘Breathe’ staan verschillende ademhalingsoefeningen, waaronder de 4-7-8- ademhaling die je helpt te ontspannen.
- In de app ‘Mindfulness’ van VGZ staan verschillende yoga- en meditatieoefeningen.
Wie kan mij helpen?
- Adviespunt Leefstijl en Leven met hoofdpijn | Hoofdpijnnet Ervaringsdeskundigen bieden een luisterend oor en geven steun en advies over hoe je (op een gezonde manier) kan leven met hoofdpijn.
- Hoofdpijnnet heeft verschillende besloten supportgroepen op Facebook waar je ervaringen en tips kunt uitwisselen.
Supportgroep Migraine
Supportgroep Clusterhoofdpijn
Supportgroep Aangezichtspijn
Supportgroep Chronische hoofdpijn
Supportgroep Jongeren met hoofdpijn
Supportgroep Ouders van kinderen met ernstige hoofdpijn