Heeft sporten en bewegen invloed op mijn hoofdpijn?
Kan sporten of voldoende bewegen helpen tegen hoofdpijn, en hoe kan het dat sporten soms juist voor een hoofdpijnaanval zorgt?
De relatie tussen sport en hoofdpijn is best ingewikkeld. Sporten kan zeker een positieve invloed hebben op je klachten. Verschillende onderzoeken laten zien dat regelmatige lichaamsbeweging of sport bij migraine een preventief effect hebben. Hierdoor kan het aantal aanvallen, de intensiteit van de pijn en de duur van de aanvallen afnemen. Hoe dat precies zit, is niet bekend.
Ook heeft sporten een positieve invloed op je gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Het helpt om fitter te worden, vermindert stress en zorgt ervoor dat je beter slaapt. Het maakt je veerkrachtiger, waardoor je pijn en tegenslag beter kunt doorstaan.
Aan de andere kant kan (intensief) sporten ook hoofdpijn veroorzaken. Dat heet inspanningshoofdpijn en is een bonzende pijn die lijkt op migraine. De pijn treedt dan meestal op na de lichamelijke inspanning en duurt enkele minuten tot een dag, in zeldzame gevallen nog langer.
Voor mensen met ernstige hoofdpijn kan voldoende bewegen een uitdaging zijn. Tijdens een aanval hebben op je sportprestaties. Ze kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een verlaging van je hartslag en bloeddruk. Het kan geen kwaad om te sporten maar het je prestatie is wellicht wat minder dan je gewend was.
Tips om voldoende te blijven bewegen:
- Er zijn geen richtlijnen waarin staat hoeveel je moet bewegen of sporten om effect te hebben op je hoofdpijn. Het lijkt erop dat met name aerobe beweging (een inspanning waarbij je hartslag en ademhaling omhoog gaat zoals hardlopen, zwemmen en fietsen) enig preventief effect op migraine heeft. Bij sommigen, bijvoorbeeld mensen met spanningshoofdpijn, kan ook een laag intensieve sport zoals yoga een positief effect hebben.
- Bouw je beweging in kleine stapjes op en blijf goed in verbinding met hoe je je voelt en of het prettig is voor jou. Stel je wilt een half uur kunnen wandelen: probeer eerst eens 5 minuten en bouw daarna langzaam het aantal minuten op om zo je belastbaarheid te vergroten.
- Je hoeft niet per se naar de sportschool, het doen van huishoudelijke klusjes, werken in de tuin en wandelen of fietsen is ook bewegen en dragen ook bij aan het opbouwen van je weerbaarheid.
- Heb je tijdens of na het sporten vaak last van hoofdpijn? Drink voldoende water en sportdrank (met elektrolyten). Overleg met je arts wat je hieraan kunt doen en of er medicatie is die hierbij kan helpen.