Ik hoor vaker dat mijn hoofdpijn psychisch is. Klopt dat?
Stress is niet de oorzaak van hoofdpijnaandoeningen als migraine en clusterhoofdpijn. Het is dus niet waar dat je hoofdpijn ‘tussen je oren zit’. Maar steeds terugkerende hoofdpijn kan wel zorgen voor stress, verdriet, angst, frustratie en somberheid. Hoe zorg je dat deze emoties niet de overhand krijgen?
Ben jij vaak angstig voor een nieuwe aanval? Ben je boos op jezelf en gefrustreerd omdat je lichaam je steeds in de steek laat? Voel je je machteloos en somber omdat niets lijkt te helpen?
Ernstige hoofdpijn kan ervoor zorgen dat negatieve emoties op de voorgrond komen te staan. Je voelt je bijvoorbeeld gefrustreerd omdat je lichaam je in de steek laat, of je bent bang voor een nieuwe aanval. Of misschien voel je vaak somber of machteloos. Dat is begrijpelijk en je bent zeker niet de enige die hiermee worstelt. Maar als je leven in het teken staat van deze negatieve gevoelens, dan zorgt dat in je lichaam voor extra spanning. Als je mentaal niet lekker in je vel zit, kunnen ook je hoofdpijnklachten verergeren.
Moet je dan jezelf dan dwingen om altijd maar positief te blijven? Nee. Ook je negatieve emoties verdienen aandacht, en het ontkennen of onderdrukken van deze emoties kost bovendien veel energie. Het gaat erom dat er ruimte is voor zowel negatieve als positieve gevoelens. Met een gezonde emotionele balans kun je pijn en tegenslagen beter aan.
Tips voor een gezonde emotionele balans
- Praat erover. Doe het niet alleen. Het delen van je gevoelens met anderen helpt om spanning te laten afvloeien.
- Zelfcompassie. Wees mild voor jezelf, juist op de momenten dat je het zwaar hebt. Maak jezelf geen verwijten, maar bekijk jezelf en je emoties met een niet-veroordelende blik. Dat helpt om moeilijke gevoelens te herkennen en de ruimte te geven. Dat zorgt voor troost en meer kalmte.
- Dankbaarheidsdagboek. Geef bewust aandacht aan de fijne dingen in je leven. Dat kun je doen door elke dag op te schrijven waar je tevreden over bent, wat er goed ging en waar je dankbaar voor bent.
Meer lezen
- ‘Hoofdpijn en mentale gezondheid’ | Hoofdpijnnet
- ‘Blog ‘Je eigen beste vriend zijn’ | Mijn Leven 2.0
- Boek ‘Compassie als sleutel tot geluk, voorbij stress en zelfkritiek’ | Monique Hulsbergen, Ernst Bohlmeijer
Aan de slag
- Er zijn apps waarin je een dankbaarheidsdagboek kunt bijhouden, bijvoorbeeld Presently.
Ook leuk om terug te blikken op je eerdere ‘dankbaarheidsmomenten’.
Wie kan mij helpen?
- Adviespunt Leefstijl en Leven met hoofdpijn | Hoofdpijnnet Ervaringsdeskundigen bieden een luisterend oor en geven steun en advies over hoe je (op een gezonde manier) kan leven met hoofdpijn.