Ik heb een tijdje niet gewerkt. Hoe weet wat ik aankan?

Als je een tijdje niet hebt gewerkt, kun je onzeker zijn over wat je aankunt. Misschien heb je een baan en ben je na een ziekteperiode aan het re-integreren, naar je eigen werk, of naar een andere functie of bij een andere werkgever. Maar het kan ook zijn dat je geen werk hebt, maar wel weer graag aan het werk zou willen.

In alle gevallen is het advies om grondig uit te zoeken wat je aankunt (belastbaarheid). Van hieruit kun je je belastbaarheid stapje voor stapje opbouwen. Zo kun je voorkomen dat je (weer) uitvalt. Heb je nog geen werkgever? Dan kun je misschien een tijdje ergens als vrijwilliger of op proef aan de slag om te onderzoeken wat je aankunt. Het kan ook een keuze zijn om een stapje terug te doen qua functie, als je daardoor beter in balans blijft. Het is een zoektocht die tijd kost en aandacht vraagt. Er zijn hulpmiddelen en professionals die je hierbij kunnen helpen.

Ingeborg was leerkracht en werd onderwijsassistent

“Er is wel heel veel druk af.”

  • Een hoofdpijndagboek kan inzicht geven in hoeveel goede en slechte dagen je hebt.
  • Een lijst met energiegevers en -vreters geeft je inzicht in waar jij energie van krijgt en wat jou energie kost.
  • Een logboek waarin je bijhoudt wat je op een dag doet en hoe dit jouw energieniveau beïnvloedt.

Leg het hoofdpijndagboek en het logboek naast elkaar. Zo ontdek je wat je aankunt op goede dagen en voor, tijdens en na hoofdpijn.

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet

Het gaat het erom dat jouw draagkracht en draaglast in balans zijn. Gelukkig kun je daar zelf invloed op uitoefenen. Let op: er is een verschil in wat je kunt en wat je áánkunt: je bent waarschijnlijk even goed in je vak als je collega’s, dus je kunt hetzelfde. Echter, jij hebt er een grote last bij: hoofdpijn. Dit betekent dat je iets even goed kunt als jouw collega, maar dat je misschien niet (op elk moment) evenveel áánkunt. Omdat je gewoon goed bent in je vak en hoofdpijn veelal onzichtbaar is, kan het zijn dat anderen overschatten wat je aankunt. En op de dagen dat je geen hoofdpijn hebt, denk je dat zelf misschien ook.

Kijken

Extra informatie op het ledenportaal

Meer weten over dit onderwerp? Op het ledenportaal van Hoofdpijnnet vind je extra uitgebreide antwoordpagina’s met nog meer filmpjes, brochures, checklists en heel veel andere nuttige informatie over Hoofdpijn & Werk.

Word nu lid

Het ledenportaal met alle extra informatie is alleen beschikbaar voor leden van Hoofdpijnnet. Meld je nu aan en profiteer meteen van fijne voordelen en extra’s:

  • Je krijgt toegang tot het ledenportaal met achtergrondverhalen, alle edities van het magazine Hoofdzaken en meer;
  • Je kunt een beroep doen op het Adviespunt Werk;
  • Je kunt meedoen met de webinars en meetings exclusief voor leden;
  • Je ontmoet andere mensen met ernstige hoofdpijn, ook online;
  • Als lid van een patiëntenvereniging kun je de cursus ‘Sterk met pijn‘ volgen;
  • Je kunt een vraag stellen aan ons Medisch Advies College;
  • Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via ons magazine Hoofdzaken (4 x per jaar).

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.