Mijn onregelmatige diensten verergeren mijn hoofdpijn. Wat nu?

Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar het lijkt erop dat mensen met veel hoofdpijn gebaat zijn bij zo veel mogelijk regelmaat in hun leven. Bijvoorbeeld elke dag op vaste tijden eten, vaste werk- en rusttijden aanhouden en elke dag op dezelfde tijd opstaan en naar bed gaan. Dit is natuurlijk lastig als je een baan hebt waarbij nacht- of onregelmatige diensten horen, zoals bijvoorbeeld in de zorg. Wat doe je als je merkt dat je hoofdpijn verergert door je wisselende werktijden en dag- en nachtritme?

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet

Nacht- en onregelmatige diensten hoeven niet per se voor een verergering van hoofdpijnklachten te zorgen. De ene persoon kan nu eenmaal beter tegen onregelmatigheid dan de ander. Heb jij wel het idee dat je werktijden je hoofdpijn verergeren, houd dan eens een aantal maanden een hoofdpijndagboek bij en leg je dienstrooster ernaast. Zo kun je goed in kaart brengen of je inderdaad gevoelig bent voor onregelmatige diensten en of je hierdoor meer hoofdpijn krijgt. Is dit het geval, bespreek dan het dagboek met je werkgever en/of bedrijfsarts. Het dagboek kan helpen bij het bespreken van de mogelijkheid om een tijdlang niet onregelmatig te werken, zodat je kunt zien of je hoofdpijn dan minder wordt. Houd ook in die periode een hoofdpijndagboek bij. Wellicht moet je op basis hiervan samen met je werkgever op zoek moet naar oplossingen voor meer regelmaat.

Nienke heeft migraine

‘Ik ben met mijn manager in gesprek gegaan om te kijken wat er mogelijk was’

‘Als verpleegkundige werkte ik dag- en nachtdiensten, maar helaas merkte ik dat hierdoor mijn migraine verergerde. Ik ben toen met mijn manager in gesprek gegaan om te kijken wat er mogelijk was. Nu werk ik voorlopig geen nachtdiensten. Ook heb ik direct na een late dienst geen vroege dienst meer. Dit heeft mij goed geholpen.’

Kijken

Extra informatie op het ledenportaal

Meer weten over dit onderwerp? Op het ledenportaal van Hoofdpijnnet vind je extra uitgebreide antwoordpagina’s met nog meer filmpjes, brochures, checklists en heel veel andere nuttige informatie over Hoofdpijn & Werk.

Word nu lid

Het ledenportaal met alle extra informatie is alleen beschikbaar voor leden van Hoofdpijnnet. Meld je nu aan en profiteer meteen van fijne voordelen en extra’s:

  • Je krijgt toegang tot het ledenportaal met achtergrondverhalen, alle edities van het magazine Hoofdzaken en meer;
  • Je kunt een beroep doen op het Adviespunt Werk;
  • Je kunt meedoen met de webinars en meetings exclusief voor leden;
  • Je ontmoet andere mensen met ernstige hoofdpijn, ook online;
  • Als lid van een patiëntenvereniging kun je de cursus ‘Sterk met pijn‘ volgen;
  • Je kunt een vraag stellen aan ons Medisch Advies College;
  • Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via ons magazine Hoofdzaken (4 x per jaar).

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.