Mijn werkplek triggert mijn hoofdpijn. Wat kan ik doen?

Veel mensen met terugkerende hoofdpijn lijken gevoeliger te zijn voor prikkels als licht, geluid, geuren, temperatuur en een slechte luchtkwaliteit dan mensen zonder hoofdpijn. Deze gevoeligheid is er ook op momenten dat zij géén hoofdpijn hebben. Wat kun je hiermee op de werkvloer?

Prikkels als licht, geluid, geuren, temperatuur en slechte luchtkwaliteit kunnen klachten veroorzaken of doen toenemen. Het is dus zinvol om te kijken of je hier iets aan kunt veranderen. Je kunt bijvoorbeeld een noise-cancelling koptelefoon gebruiken, Deze koptelefoons dempen storende achtergrondgeluiden en ruis. Zo kun je je beter concentreren. In overleg kun je ook kijken of er een rustigere plek is waar je soms kunt werken. Je kunt een collega uitleggen waar je last van hebt en hem/haar bijvoorbeeld vragen een bepaald geurtje niet meer te gebruiken op jouw werkdag.

In de Arbowet staat beschreven dat de werkgever moet zorgen voor de gezondheid van de werknemers, in alle aspecten die met het werk te maken hebben. Als je denkt dat bepaalde aanpassingen zinvol zijn, bespreek het dan met jouw leidinggevende en collega’s en bedenk samen hoe je deze prikkels kunt verminderen.

Lies heeft migraine

‘Ik werk in een kantoortuin, dus er zijn veel geluiden om me heen. Sinds kort gebruik ik een noise-cancelling koptelefoon. De meeste collega’s weten waarom en wanneer ik hem gebruik en het mooie is dat ze nu aan me zien wanneer ik niet topfit ben. Mijn gevoeligheid is ineens zichtbaar geworden en ze vragen nu vaker hoe het met me gaat. Ik krijg echt meer begrip.’

Als het moeilijk is om dit met je leidinggevende of collega’s te bespreken, bespreek het dan eerst met de bedrijfsarts. Deze geeft advies over wat in jouw situatie het beste is. Je kunt gebruik maken van het (preventief) vrijwillig spreekuur. Je leest er meer over in de vraag ‘Wat kan de bedrijfsarts voor mij betekenen?

Uiteindelijk is het jouw werkgever die beslist of een bepaalde aanpassing wordt doorgevoerd of niet. Hij of zij zal het advies van de bedrijfsarts hierin meewegen. Jouw werkgever kan mogelijk gebruik maken van een vergoeding voor kosten voor deze aanpassingen.

Kijken

Bekijk in deze video hoe je op een gezonde manier omgaat met prikkels.

Extra informatie op het ledenportaal

Meer weten over dit onderwerp? Op het ledenportaal van Hoofdpijnnet vind je extra uitgebreide antwoordpagina’s met nog meer filmpjes, brochures, checklists en heel veel andere nuttige informatie over Hoofdpijn & Werk.

Word nu lid

Het ledenportaal met alle extra informatie is alleen beschikbaar voor leden van Hoofdpijnnet. Meld je nu aan en profiteer meteen van fijne voordelen en extra’s:

  • Je krijgt toegang tot het ledenportaal met achtergrondverhalen, alle edities van het magazine Hoofdzaken en meer;
  • Je kunt een beroep doen op het Adviespunt Werk;
  • Je kunt meedoen met de webinars en meetings exclusief voor leden;
  • Je ontmoet andere mensen met ernstige hoofdpijn, ook online;
  • Als lid van een patiëntenvereniging kun je de cursus ‘Sterk met pijn‘ volgen;
  • Je kunt een vraag stellen aan ons Medisch Advies College;
  • Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via ons magazine Hoofdzaken (4 x per jaar).

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.