Ik heb weer hoofdpijn. Wel of niet ziekmelden?

Soms is het overduidelijk: je bent zó ziek dat je echt niets kunt. Je kunt dan weinig anders dan je ziekmelden. Maar soms is het minder duidelijk. Dan voel je je beroerd, maar niet zo erg dat je helemaal niets kunt. Wat doe je dan? Hier is geen pasklaar antwoord op te geven, maar er zijn wel enkele overwegingen die je mee kunt nemen in je beslissing.

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet

Veel mensen voelen zich erg verantwoordelijk voor hun werk en hebben daardoor moeite om zich ziek te melden. Ze voelen zich schuldig naar hun collega’s en werkgever. Soms kun je met pijnstillers of andere medicatie toch gaan werken. Dit kan een prima oplossing zijn, maar doe je dit vaak, dan ga je misschien voorbij aan wat je eigenlijk nodig hebt en loop je kans om op een dag, oververmoeid, langdurig uit te vallen. Of je komt in een neergaande spiraal terecht, waarbij je steeds meer medicatie gaat gebruiken om je hoofdpijn te lijft te gaan. Je loopt dan het risico om medicatie-afhankelijke hoofdpijn te ontwikkelen. Er is -zeker op de lange termijn- een verschil tussen wat je kunt en wat je áánkunt. Denk dus, ondanks je schuldgevoel naar anderen ook aan jezelf: wat heb jij nodig om het werk op lange termijn op een gezonde manier te kunnen doen?

Ingeborg en Daphne

‘Ik meldde me nooit ziek, maar gebruikte veel te veel medicatie om het vol te houden.’

Soms is er ook een tussenweg mogelijk: je kunt dan niet alles, maar je kunt nog wel iets. Misschien dat je niet naar je werk gaat, maar thuis nog wel wat kunt doen? Denk je dat dit (regelmatig) mogelijk is, maak hier dan goede afspraken over met jouw werkgever. Denk ook goed na over wanneer je je weer beter meldt. Ziek zijn en pijn kosten veel energie; zorg dus dat je ook voldoende hersteltijd neemt.

Extra informatie op het ledenportaal

Meer weten over dit onderwerp? Op het ledenportaal van Hoofdpijnnet vind je extra uitgebreide antwoordpagina’s met nog meer filmpjes, brochures, checklists en heel veel andere nuttige informatie over Hoofdpijn & Werk.

Word nu lid

Het ledenportaal met alle extra informatie is alleen beschikbaar voor leden van Hoofdpijnnet. Meld je nu aan en profiteer meteen van fijne voordelen en extra’s:

  • Je krijgt toegang tot het ledenportaal met achtergrondverhalen, alle edities van het magazine Hoofdzaken en meer;
  • Je kunt een beroep doen op het Adviespunt Werk;
  • Je kunt meedoen met de webinars en meetings exclusief voor leden;
  • Je ontmoet andere mensen met ernstige hoofdpijn, ook online;
  • Als lid van een patiëntenvereniging kun je de cursus ‘Sterk met pijn‘ volgen;
  • Je kunt een vraag stellen aan ons Medisch Advies College;
  • Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via ons magazine Hoofdzaken (4 x per jaar).

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.