Ik moet binnenkort naar de bedrijfsarts. Wat kan ik verwachten?

De bedrijfsarts is de specialist op het gebied van werk en gezondheid. Hij of zij is een strikt neutrale en onafhankelijke professional. Een afspraak bij de bedrijfsarts wordt meestal gepland als je ziek bent (uiterlijk na zes weken ziekte) of als je frequent verzuimt (meestal als je je drie tot vijf keer per jaar ziekmeldt).

De bedrijfsarts kijkt naar jou, jouw gezondheid en jouw werk. Wie ben jij als persoon? Waarom heb je deze klacht op dit moment, wat is de relatie met jouw werk? Ben je met jouw klachten in staat om te werken, niet alleen nu maar ook in de toekomst? Moeten er zaken in het werk worden aangepast? Hij adviseert over de aanpak, begeleidt jou tijdens ziekte en ondersteunt bij de re-integratie. Het contact tussen jou en de bedrijfsarts is vertrouwelijk. Je werkgever mag dus niet zomaar bij het gesprek aanschuiven.

Ingeborg ging naar de bedrijfsarts

“Er viel een last van me af.”

Neem relevante zaken mee naar de bedrijfsarts (zoals medicatie, hoofdpijndagboek). Belangrijk in het gesprek met de bedrijfsarts is om niet alleen op de diagnose te focussen, maar vooral op de mogelijkheden en beperkingen. Overdrijf je klachten niet, maar doe je ook niet beter voor dan je bent. Denk zelf goed na over mogelijke oplossingen en kom met voorstellen. Bereid het gesprek dus goed voor: wat wil ik vertellen, vragen, voorstellen, bespreken.

Het kan raadzaam zijn om iemand mee te nemen naar het consult, zeker als je het spannend vindt. Twee horen meer dan één. Die persoon kan eventueel aantekeningen maken en mee opletten of alles wat gezegd en afgesproken wordt duidelijk is. In overleg met de bedrijfsarts kun je het gesprek eventueel ook opnemen.

Mai heeft migraine

‘Na mijn burn-out wilde ik snel weer aan het werk, maar de bedrijfsarts zorgde er juist voor dat ik stapje voor stapje mijn uren opbouwde. Aan het eind van het gesprek met de bedrijfsarts sloot mijn leidinggevende even aan om met zijn drieën afspraken te maken. Hierdoor waren er nooit onduidelijkheden.’

 

Extra informatie op het ledenportaal

Meer weten over dit onderwerp? Op het ledenportaal van Hoofdpijnnet vind je extra uitgebreide antwoordpagina’s met nog meer filmpjes, brochures, checklists en heel veel andere nuttige informatie over Hoofdpijn & Werk.

Word nu lid

Het ledenportaal met alle extra informatie is alleen beschikbaar voor leden van Hoofdpijnnet. Meld je nu aan en profiteer meteen van fijne voordelen en extra’s:

  • Je krijgt toegang tot het ledenportaal met achtergrondverhalen, alle edities van het magazine Hoofdzaken en meer;
  • Je kunt een beroep doen op het Adviespunt Werk;
  • Je kunt meedoen met de webinars en meetings exclusief voor leden;
  • Je ontmoet andere mensen met ernstige hoofdpijn, ook online;
  • Als lid van een patiëntenvereniging kun je de cursus ‘Sterk met pijn‘ volgen;
  • Je kunt een vraag stellen aan ons Medisch Advies College;
  • Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via ons magazine Hoofdzaken (4 x per jaar).

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.