Kan ik gewoon doorwerken als ik een triptan heb geslikt?

Of je na het slikken van een triptan gewoon door kunt werken is voor iedereen anders en hangt van een aantal zaken af, we bespreken ze hieronder.

Effect

Soms voel je na het slikken van een triptan niets meer van de aanval, maar soms blijft een deel van de klachten bestaan, bijvoorbeeld slechte concentratie, vermoeidheid of gevoeligheid voor prikkels. Je bent dan niet meer zo ziek dat je niets kunt, maar je kunt niet optimaal functioneren. Als dat sporadisch gebeurt, hoeft dat geen probleem te zijn; iedereen heeft wel eens een mindere dag. Maar als dit vaak gebeurt zal je werk eronder lijden, en jijzelf ook. Het kan je op langere termijn uitputten en mogelijk de klachten doen toenemen. Het is verstandig hier rekening mee te houden en jezelf niet te overvragen.

Er zijn zeven verschillende triptanen, waarvan de werking en bijwerkingen per persoon verschillen. Als je niet tevreden bent over de werking van jouw triptan, heeft het dus zin om andere triptanen te proberen. Bespreek dit met jouw huisarts/neuroloog.

Hoofdpijndagboek

Een hoofdpijndagboek helpt je om inzicht te krijgen in jouw hoofdpijn. Ook is het dagboek handig om duidelijk te krijgen of de medicijnen die je slikt tegen de hoofdpijn voldoende werken. Vul het dagboek gedurende enkele maanden elke dag in. Hier vind je een hoofdpijndagboek dat je hiervoor kunt gebruiken.

miriam migraine ervaringsverhaal

Miriam heeft migraine

‘Pijnstillers zijn niet de oplossing’

‘Ik heb jarenlang weinig rekening gehouden met mijn lichamelijke grenzen. Spuit in mijn dijbeen en hup, ik draafde weer vrolijk door. Mijn migraine is misschien mede daardoor chronisch geworden.’

Tijdstip van inname

Het is belangrijk dat je een triptan op het goede moment inneemt: op het moment dat je de hoofdpijn voelt opkomen. Als je een triptaan eerder of later inneemt, zal het effect minder zijn.

Rust

Het kan 10 minuten tot een uur duren voordat de medicatie werkt. Soms is het nodig even rust te nemen om de medicatie zijn werk te laten doen. Onderzoek of er een ruimte is waar je je even terug kunt trekken en gebruik die dan, tot de medicatie werkt.

Kijken

Extra informatie op het ledenportaal

Meer weten over dit onderwerp? Op het ledenportaal van Hoofdpijnnet vind je extra uitgebreide antwoordpagina’s met nog meer filmpjes, brochures, checklists en heel veel andere nuttige informatie over Hoofdpijn & Werk.

Word nu lid

Het ledenportaal met alle extra informatie is alleen beschikbaar voor leden van Hoofdpijnnet. Meld je nu aan en profiteer meteen van fijne voordelen en extra’s:

  • Je krijgt toegang tot het ledenportaal met achtergrondverhalen, alle edities van het magazine Hoofdzaken en meer;
  • Je kunt een beroep doen op het Adviespunt Werk;
  • Je kunt meedoen met de webinars en meetings exclusief voor leden;
  • Je ontmoet andere mensen met ernstige hoofdpijn, ook online;
  • Als lid van een patiëntenvereniging kun je de cursus ‘Sterk met pijn‘ volgen;
  • Je kunt een vraag stellen aan ons Medisch Advies College;
  • Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via ons magazine Hoofdzaken (4 x per jaar).

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.