Wat kan een bedrijfsarts voor mij betekenen?

Om ervoor te zorgen dat je gezond kunt blijven werken, kun je bij een bedrijfsarts terecht. Een bedrijfsarts is een strikt neutrale en onafhankelijke professional. Hij of zij is jouw deskundige aanspreekpunt voor alles wat met werk en gezondheid te maken heeft. Onze tip: ga met terugkerende hoofdpijn vooral op tijd in gesprek met de bedrijfsarts. Dit kan ziekmeldingen en misverstanden voorkomen.

Ingeborg ging naar de bedrijfsarts

“Ik had er een enorm schrikbeeld bij”

Ook als je (nog) niet ziekgemeld bent, kun je naar de bedrijfsarts gaan.  Je kunt dan gebruik maken van het vrijwillig (preventief) spreekuur. Elke werknemer heeft het recht om de bedrijfsarts te spreken. Toestemming van de werkgever hiervoor is niet nodig. Het contact tussen bedrijfsarts en werknemer is vertrouwelijk. De werkgever wordt hier dus niet van op de hoogte gesteld. Het is natuurlijk wel zo dat eventuele aanpassingen, bijvoorbeeld qua werkdruk, werkplek, taken of uren, in overleg met jouw leidinggevende moeten gebeuren. Overleg met je leidinggevende is dus uiteindelijk wel nodig, als je iets wilt veranderen.

Tip van Adviespunt Werk:

“Ga met terugkerende hoofdpijn in gesprek met de bedrijfsarts.”

Met de bedrijfsarts kun je zoeken naar oplossingen die je inzetbaarheid positief kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld door aanpassingen in taken op slechte dagen of door een rustige werkplek.

Over het algemeen is het advies om vooral op tijd met je bedrijfsarts in gesprek te gaan over hoofdpijn. Dit kan ziekmeldingen en misverstanden voorkomen en maakt dat je je inzetbaarheid op het werk zo goed mogelijk kunt bewaken. Dit preventieve spreekuur is juist bedoeld om uitval te voorkomen. Dus als je je wel eens zorgen maakt over hoe je het vol gaat houden, of als je last hebt van bepaalde omstandigheden in je werk (bijvoorbeeld licht, geluid, werkdruk) kun je gebruik maken van dit spreekuur. Je kunt dan samen naar oplossingen zoeken. Richt je hierbij vooral op de lange termijn. Vaak zijn we geneigd om kortetermijnoplossingen te bedenken, in de hoop dat we het wel volhouden, of dat het wel beter wordt. Kijk dus eens goed in de spiegel en vraag jezelf af wat je nodig hebt om je werk nog jaren op een gezonde manier te kunnen doen.

Is er geen duidelijkheid of en hoe de dienst van de bedrijfsarts bij jouw werkgever geregeld is? De Arbowet verplicht werkgevers een basiscontract voor arbodienstverlening af te sluiten, dus vraag hiernaar.

Extra informatie op het ledenportaal

Meer weten over dit onderwerp? Op het ledenportaal van Hoofdpijnnet vind je extra uitgebreide antwoordpagina’s met nog meer filmpjes, brochures, checklists en heel veel andere nuttige informatie over Hoofdpijn & Werk.

Word nu lid

Het ledenportaal met alle extra informatie is alleen beschikbaar voor leden van Hoofdpijnnet. Meld je nu aan en profiteer meteen van fijne voordelen en extra’s:

  • Je krijgt toegang tot het ledenportaal met achtergrondverhalen, alle edities van het magazine Hoofdzaken en meer;
  • Je kunt een beroep doen op het Adviespunt Werk;
  • Je kunt meedoen met de webinars en meetings exclusief voor leden;
  • Je ontmoet andere mensen met ernstige hoofdpijn, ook online;
  • Als lid van een patiëntenvereniging kun je de cursus ‘Sterk met pijn‘ volgen;
  • Je kunt een vraag stellen aan ons Medisch Advies College;
  • Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via ons magazine Hoofdzaken (4 x per jaar).

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.