linda ervaringsverhaal migraine

Linda heeft migraine: ‘Ik heb een mooi leven. Ook met migraine’

Linda is 38 jaar en woont met haar gezin in Breda. Ze werkt als marketeer en houdt van reizen, hardlopen, yoga en golfsurfen. Sinds haar veertiende heeft ze last van klassieke migraine met aura. ‘Tijdens een bijeenkomst over migraine en hormonen is bij mij alles op zijn plaats gevallen. Daarna heb ik pas geaccepteerd dat migraine een hersenziekte is. Het hoort nu bij me. Ik heb een mooi leven. Ook met migraine!’

Auteur: Leo van Os
Verschenen in: Hoofdzaken #3, 2019

‘Afhankelijk van waar ik zit in m’n cyclus is de ene aanval heftiger dan de andere. In mijn studententijd verergerden de klachten en sinds twaalf jaar heb ik een keer per week of twee weken migraine. Het ene moment blaak ik van energie en het volgende moment begint de aanval waarna ik me vervolgens compleet gesloopt voel. Alle energie is weg, lig ik in bed en voel ik me tot en met de dag erna labiel en gammel. Elke keer wanneer ik de eerste sterretjes in mijn gezichtsveld zie, denk ik altijd ‘Shit, daar gaan we weer en hoe heftig zal deze vandaag zijn.’

Minder migraine

‘Ik heb veel geprobeerd. Triptanen, manuele therapie voor mijn nek, osteopathie, bètablokkers, Chinese massage, acupunctuur, voetreflexie, lamotrigine (anti-epileptica) via het LUMC en alle soorten anticonceptie en uiteindelijk ook psychische begeleiding om ermee om te gaan. De triptanen werkten niet of ik begon ervan te hallucineren, van de bètablokkers voelde ik me slecht en van de lamotrigine was ik zeven dagen per week doodmoe. Weg ermee. Sinds een jaar ben ik blij met een nieuwe aanpak via een homeopaat/natuurgeneeskundig arts. Die heeft geconstateerd dat mijn hormoonhuishouding compleet instabiel is. Daarom focus ik nu op rust in mijn lichaam, schoon van chemische middelen en met de hormonen in balans. Door de homeopathische middelen in combi met koolhydraatarme voeding, geen koffie, weinig alcohol, natuurlijke cosmetica, genoeg slaap per nacht en drie keer per week sporten gaat het ondertussen vrij goed. Na een paar maanden verminderden de migraineaanvallen tot een keer per maand.’

Ruimte, flexibiliteit en ondersteuning

‘Ik heb het ontzettend getroffen met mijn man, dochters, familie, vrienden en werk. Mijn dochtertjes zijn fantastisch en zijn nu gewend dat mama vaak migraine heeft. Als ik een aanval heb laten ze me slapen, halen ze een glaasje water voor me, leggen ze de kat bij me neer en geven ze me een aai over m’n hoofd. En op het werk krijg ik gelukkig ook veel ruimte, flexibiliteit en ondersteuning. Als ik migraine heb ga ik naar huis en haal ik de zaken weer in op een moment dat het weer goed gaat.’

‘Op dit moment eet ik zo weinig mogelijk suiker, drink geen koffie vanwege homeopathische medicijnen en let ik op alcohol. Maar ik probeer hier ook weer niet te krampachtig over te doen, omdat ik daar dan weer stress van krijg. En stress is naast hormonen voor mij een belangrijke trigger.’

‘Ik heb een mooi leven. Ook met migraine!’

‘Ik probeer me zo min mogelijk te laten belemmeren door de migraine en plan mijn leven nagenoeg alsof ik geen migraine heb. Wel hou ik altijd rekening met genoeg rustmomenten. Dingen afspreken zonder erbij na te denken, dat gaat niet meer. Aan de andere kant ga ik niet alle feestjes uit de weg. Ondertussen ben ik met de migraine zo ongeveer door alle fases gegaan van verdriet tot boosheid tot wanhoop tot accepteren dat er nu uiteindelijk een soort berusting is. Als ik weer een aanval heb, laat ik die over me heenkomen, pak mijn rust en ga daarna weer verder met mijn leven. Wat ik niet meer ga doen: bijvoorbeeld op je nieuwe werk niet uit de ‘migraine-kast’ durven komen. Omdat ik graag wilde laten zien wat ik waard was, heb ik een half jaar op het werk door aanvallen heen gebikkeld. Dat was killing en iets wat ik nooit meer ga doen!’

Herkenbaarheid

‘Ik ben lid van Hoofdpijnnet voor de informatie rondom migraine, de mogelijkheid om bijeenkomsten bij te wonen, maar vooral om verhalen van andere migrainepatiënten te lezen in het magazine. Het is fijn om te weten dat je niet alleen bent. Hoe fijn en ondersteunend je omgeving ook voor je is. Ze weten niet hoe het is om voor de zoveelste keer in je bed te liggen, je beroerd te voelen, iets leuks hebt moeten afzeggen. Dat is iets wat alleen andere migrainepatiënten begrijpen. Tijdens een bijeenkomst over migraine en hormonen is bij mij alles op zijn plaats gevallen. Daarna heb ik pas geaccepteerd dat migraine een hersenziekte is. Het hoort nu bij me. Ik heb een mooi leven. Ook met migraine! Verder vind ik de verschillende artikelen over medicatie en alternatieve geneesmogelijkheden altijd interessant. Ik ben daarbij homeopathie nog niet tegengekomen.’

‘Mijn wens is dat er meer campagnes worden opgezet zoals ‘Migraine is een hoofdzaak’. Ik vind het belangrijk dat er in de maatschappij meer bekendheid komt over migraine en andere vormen van beperkende hoofdpijn. Daarnaast zou ik iedereen willen oproepen om je verhaal te delen. We moeten elkaar steunen en inspireren.’