lotte ervaringsverhaal
,

Lotte heeft migraine: ‘Belangrijk is dat je zelf gaat bedenken wat je nodig hebt’

Hoofdpijnnet-lid Lotte van Houten schreef een blog over hoe zij omgaat met migraine. Ook geeft ze tips aan andere jongeren met ernstige hoofdpijnklachten.

“Hoofdpijn, wat voor vorm ook, combineren met school, welke school ook, is zwaar. Je hebt niet dezelfde energie, tijd, of… als je klasgenoten. Je kan niet altijd mee met de rest en dat valt soms vies tegen. Zo ook mijn middelbare school- en studietijd. Ik liep tegen allerlei zaken aan en ik kon aan niemand raad vragen. Er is geen recept te vinden over hoe je dingen kan of moet aanpakken. Er ligt geen handleiding voor je klaar.”

“Belangrijk is dat je zelf gaat bedenken wat je nodig hebt. Wat helpt jou, al is het maar een beetje? Wat kan school voor jou doen, wat kunnen leraren voor je betekenen? Zet dit voor jezelf op een rijtje en ga hierover in gesprek. Een tip die mij persoonlijk heeft geholpen: zeg wat je voelt bij een aanval of als het niet lekker gaat. Zo kunnen mensen beter begrijpen wat wel en niet werkt op zo’n moment. Ik zit nu in het laatste jaar van de pabo en vanuit het oogpunt van de leerkracht zie ik nu hoe belangrijk het is dat wij weten wat er omgaat in onze leerlingen. Alleen zo kunnen wij helpen.”

“Praktische tips zijn natuurlijk heel persoonlijk, maar ik heb er een paar voor je op een rijtje gezet.”

  • “Op mijn middelbare school ben ik met mijn ouders en begeleiders van school het gesprek aangegaan. Er bleek meer mogelijk dan ik dacht en mijn school had veel begrip. Zo hoefde ik bijvoorbeeld geen gymlessen meer te volgen. Dit zorgde voor meer energie en die tijd kon ik gebruiken voor andere vakken. Ook kreeg ik extra tijd bij toetsen en extra inhaalmogelijkheden.”
  • “Bij het kiezen van mijn studie ben ik in gesprek gegaan met een decaan en studiekeuzeadviseur. Dit heeft mij geholpen bij het kiezen van een studie(richting) die echt goed bij mij past. Zij kijken naar je kwaliteiten in plaats van naar je beperkingen. Door nu een studie te doen die ik echt leuk vind, krijg ik extra energie!”
  • “Mijn studie volg ik nu in deeltijd. Dit geeft mij heel veel rust en ik kan mijn stagedagen flexibel inzetten door goede afspraken met mijn stageschool. Ik ga ’s avonds naar school in een rustig gebouw. Op je middelbare school kan je deze tip inzetten door te kijken of een aangepast rooster kan werken.”
  • “Ook heb ik met mijn onderwijsinstelling afgesproken dat, als ik een keer niet naar school kan komen door een (beginnende) aanval, ik met mijn klas kan skypen. Wat nog fijner zou zijn, is wellicht als klasgenoten of de leerkracht het kan filmen, zodat je het op een later moment kan terugkijken.”
  • “Als laatste wil ik je meegeven, doe wat voor jou goed voelt!”