‘Migraine-WHAT Study’ van LUMC en Erasmus MC in stroomversnelling
Met regelmaat starten er bij de hoofdpijnonderzoeksgroep in het LUMC nieuwe projecten. Een nieuw groot onderzoek, de Migraine-WHAT! Study, zal zich richten op de rol van hormonen bij vrouwen met migraine.
Vrouwen hebben vaker migraine dan mannen en hormonen lijken een grote rol te spelen bij het voorkomen van migraine bij vrouwen. Maar hoe het precies zit met die hormonen is nog onbekend. In 2017 kreeg de hoofpijnonderzoekgroep van het LUMC subsidie om de rol van hormonen bij vrouwen beter te onderzoeken. De studie heet “Migraine WHAT! Study”. WHAT staat voor “Women, Hormones, Attacks and Treatment”. (Vrouwen, Hormonen, Aanvallen en Behandeling).
In de aanloop van de subsidieaanvraag werd er een overleg georganiseerd met een focusgroep in het LUMC. Deelnemers van deze focusgroep waren vrouwen met migraine tussen de 25 en 62 jaar. Met deze groep heeft de onderzoeksgroep gesproken over de specifieke doelen van het onderzoek. Het onderzoek richt zich op vrouwen vrouwen bij wie de onderzoekers denken dat hormonale schommelingen een rol spelen in het uitlokken van migraine aanvallen. Dat zijn vrouwen met migraineaanvallen rondom de menstruatie en migraine vrouwen die rondom de overgang zijn. Met hormoonmetingen in bloed, urine en speeksel op verschillende momenten willen we de hormoonhuishouding van deze vrouwen in beeld brengen.
Er is grote behoefte aan een betere behandeling ter voorkoming van migraine bij vrouwen. Veel vrouwen gebruiken hormonale behandeling voor hun migraine zonder dat hier duidelijk bewijs voor is. Daarom start de hoofdpijnonderzoeksgroep in het LUMC ook twee studies naar het effect van de pil bij migraine. de voorbereiden hiervoor zijn in gang gezet. De trekkers van deze studies zijn Gisela Terwindt, neuroloog in het LUMC en Antoinette Maassen van den Brink, farmacoloog in het Erasmus MC. Daphne van Casteren is de arts-onderzoeker die de studies zal uitvoeren.
Bron: LUMC / LUMINA