hoofdzaken nieuw

Magazine Hoofdzaken

Hoofdzaken is het ledenmagazine van Hoofdpijnnet dat vier keer per jaar verschijnt. In Hoofdzaken lees je achtergrondartikelen en ervaringsverhalen over ernstige hoofdpijn. Van migraine tot aan spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn en aangezichtspijn en zeldzame hoofdpijnaandoeningen.

Op het ledenportaal vinden leden van Hoofdpijnnet deze editie en ook eerdere edities van het blad terug.

Benieuwd naar Hoofdzaken? Word lid van Hoofdpijnnet en ontvang het blad vier keer per jaar.

hoofdzaken magazine hoofdpijnnet

Hoofdzaken #1, 2023

Verschijnt op 24 maart 2023

Digitale zorg
Gezondheidapps, e-consulten, e-dagboeken en smart watches: digitale zorg rukt op. Is dat goed nieuws voor mensen met hoofdpijn? Ja, zegt medisch futuroloog en arts Michiel Tebbes (op de cover). ‘Het is een misvatting dat digitale zorg koude zorg is. Je kunt het juist heel persoonlijk maken.’

Documentaire over aangezichtspijn
Student Ties van der Snee maakte een bijzondere documentaire over aangezichtspijn. Het is het portret van twee sterke vrouwen (onder wie zijn moeder) in hun zoektocht naar een behandeling voor het omgaan met hun pijnlijke aandoening.

Postcovid en hoofdpijn
Onderzoekers krijgen steeds meer aandacht voor ‘long COVID’-patiënten met hoofdpijn. Hun klachten kunnen ook inzicht bieden in de rol van het immuunsysteem bij migraine en andere hoofdpijnvormen. ‘Na de coronainfectie had ik ongeveer twee jaar hoofdpijn.’

Clusterhoofdpijn m/v
Een Zweedse onderzoeksgroep beschrijft in detail de duidelijke verschillen in clusterhoofdpijn en aanvallen tussen mannen en vrouwen. Verschillen die van belang zijn voor een goede diagnose en de juiste behandeling.

Ten einde raad, wat dan?
Leven met ernstige hoofdpijn of aangezichtspijn heeft voor sommigen een heel donkere schaduwzijde. Het gaat om mensen met jarenlange pijn die al van alles hebben geprobeerd, zonder resultaat. Zij zitten er echt doorheen of zijn ten einde raad. Is er een oplossing? Een gesprek met medisch psycholoog Coosje Hordijk.