Radio 1-programma Spraakmakers besteedt week lang aandacht aan migraine
Het Radio 1-programma Spraakmakers (elke werkdag van 9.30-11.30) besteedt van 10 tot en met 14 februari aandacht aan migraine. Er komen verschillende thema’s aan bod, waaronder migraine & werk, de nieuwe migraineremmers en alternatieve behandelmethoden. Hieronder vind je het programma met de thema’s voor de hele week. Op de website van Spraakmakers kun je de uitzendingen terugluisteren. Mis het niet!
Presentatoren Ghislaine Plag en Carl-Johan de Zwart gaan in gesprek met verschillende neurologen en migrainepatiënten. Ook komen onder meer Nout Wellink (beschermheer van Hoofdpijnnet en oud-president van De Nederlandse Bank) en Alex Schoonewille (adviseur bij het Adviespunt Werk van Hoofdpijnnet) aan het woord.
Het item over migraine begint elke dag om ongeveer 10.35 uur.
Maandag 10 februari
Op maandag wordt besproken wat migraine is, hoe vaak het voorkomt en hoe groot de impact van migraine is. Aan het woord komen patiënt Mariëtte Baarda, communitylid en patiënt Rolina Top, en hoogleraar neurologie Michel Ferrari.
Luister het fragment hier terug.
Dinsdag 11 februari
Over migraine doen nogal wat fabeltjes de ronde. Op dinsdag gaan we daarom in op verschillende mythen en misverstanden rondom migraine. Aan het woord komen onder meer een 21-jarige migrainepatiënt, neuroloog Hans Carpay en hoogleraar neurologie Michel Ferrari. Spoiler: je krijgt geen migraine van spanning of stress. Neuroloog Michel Ferrari: “Dat is aangetoond niet waar. Dat roep ik natuurlijk al dertig jaar, waar ik ook kom. Helaas zijn er nog steeds artsen die bij hoofdpijnklachten vragen: ‘Hoe gaat het thuis?’ en ‘Druk op het werk?’ En vrijwel iedereen met migraine krijgt van zijn omgeving te horen: ‘Geen wonder. Jij werkt ook zó hard’.”
Luister het fragment hier terug. of lees het bijbehorende artikel hier.
Woensdag 12 februari
Helpen alternatieve methoden bij migraine? Hierover gaat het op de derde dag van deze migraineweek. Aan het woord komen neurologen Hans Carpay en Michel Ferrari en migrainepatiënte Mariëtte Baarda. Zij probeerde naast reguliere medicijnen en fysiotherapie onder meer ayurvedatherapie, acupunctuur, homeopathische middeltjes, eliminatiediëten en zelfs een reinigingsceremonie voor de ziel: “Dat hielp ook niet.” In haar boek Kinderen waaien om schrijft ze over haar zoektocht langs artsen en kwakzalvers. Ferrari: “Helaas is het zo dat een groep kwakzalvers zich bezighoudt met ziekten waar de gewone zorg niet direct een oplossing voor heeft. Het is buitengewoon verderfelijk dat deze mensen geld verdienen ten koste van wanhopige patiënten.”
Luister het fragment hier terug.
Donderdag 13 februari
Op donderdag draait het om de maatschappelijk impact van migraine en werk. Hoe combineer je migraine met een baan? Wat doe je als je door ernstige migraine vastloopt op je werk? Wat kun je als werkgever doen bij migraine op de werkvloer? Aan het woord komen Nout Wellink (‘Aan een migrainepatient heb je een heel trouwe werknemer‘), neuroloog Michel Ferrari, patiënt Jesse, werkgever Ten en adviseur Alex Schoonewille van het Adviespunt Werk.
Luister het fragment hier terug.
Vrijdag 14 februari
In 2018 kwam er een nieuw migrainemedicijn beschikbaar: de CGRP-remmer. Het is het eerste preventieve middel dat specifiek voor migraine werd ontwikkeld. Het medicijn wordt echter nog niet vergoed. Of dat gaat gebeuren en voor wie wordt op dit moment getoetst door Zorginstituut Nederland. Neuroloog Hans Carpay: “Ik heb eigenlijk nog nooit meegemaakt dat patiënten die je op een migrainemedicijn zet terugkomen en zeggen ‘ik heb mijn leven terug, ik heb niet of nauwelijks meer migraine, ik voel me ook tussen de aanvallen door fris en energiek, ik kan weer de hele maand doen wat ik wil’. Dat is een resultaat dat ik met de pilletjes die we tot nu toe hadden maar heel zelden zag.”