Samen beslissen is het proces waarbij patiënt en zorgverlener samen een beslissing nemen over een behandeling of bepaalde zorg. Wil je weten hoe Samen Beslissen werkt en wat het oplevert? Of wat je zelf kunt doen? Lees er meer over op deze pagina.
Samen beslissen is voor iedereen die bezig is met een hoofdpijnbehandeling. Bijvoorbeeld: je hebt erg vaak migraine en aanvalsmedicijnen helpen niet genoeg. Je gaat in gesprek met je zorgverlener over mogelijke preventieve behandelingen om aanvallen te voorkomen. De zorgverlener is de medische expert en kan je vertellen welke behandelingen er zijn en welke voordelen en nadelen die hebben. Jullie praten ook over je voorkeuren en over wat er kan in jouw situatie. Jij kent jezelf het beste. Vertel wat jij belangrijk vindt. Dan krijg je zorg die beter bij jou past.
Wat is samen beslissen?
Bij samen beslissen praat je samen met je zorgverlener over je ziekte of klachten. In een goed gesprek stel je vragen aan je zorgverlener. En luister je goed naar de antwoorden. Alles wat jullie elkaar vertellen is even belangrijk. De dokter, verpleegkundige of therapeut werkt samen met jou. Hij of zij wil ook weten wat jij wil en belangrijk vindt. Tijdens een goed gesprek kiezen jullie samen voor de behandeling of zorg die bij jou past.
Het proces van samen beslissen bestaat uit de volgende 4 stappen:
Wie de uiteindelijke beslissing neemt maakt niet uit. Het is wél belangrijk dat je met elkaar hebt gesproken over wat belangrijk is in jouw leven.
Uit onderzoek blijkt, onder andere, dat patiënten meer tevreden en betrokken zijn wanneer zij samen met hun zorgverlener beslissen over een behandeling. Samen beslissen leidt bovendien tot minder twijfel en spijt over de gekozen behandeling of zorg.
Tips voor een goed gesprek
- Vóór het gesprek
- Lees je in je klachten/ziekte en behandelingen in. Bijvoorbeeld op de website van Hoofdpijnnet, de NHV (Nederlandse Hoofdpijn Vereniging), Thuisarts.nl of op de website van je ziekenhuis. Of zoek informatie op in één van de door neurologen geschreven boeken over hoofdpijn.
- Denk na over wat belangrijk voor je is in je leven. Hier kun je de website www.watertoedoet.info voor gebruiken.
- Noteer je klachten. Houd bijvoorbeeld een hoofdpijndagboek bij in een app of op papier.
- Schrijf vragen op over je klachten/ziekte: schrijf op waar je je zorgen over maakt en wat je wilt weten. Gebruik hierbij de gesprekskaart ‘Gesprek met je arts’.
- Je hoeft het gesprek niet alleen aan te gaan. Vraag een vriend of familielid mee naar de afspraak als je dat fijn vindt.
- Word je verwezen naar een neuroloog? Kies dan voor een neuroloog met hoofdpijn als aandachtsgebied. Op de website van de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra (VNHC) vind je een overzicht van hoofdpijncentra in Nederland.
- Samen beslissen lukt beter als jouw zorgverlener toegang heeft tot jouw zorggegevens. Vooral als je meerdere ziektes tegelijk hebt (multimorbiditeit). Meer informatie vind je hier. Het geven van toestemming loopt via Mitz.
- Tijdens het gesprek
- Stel al je vragen. Denk hierbij ook aan de ‘3 goede vragen’:
- Wat zijn mijn mogelijkheden?
- Wat zijn de voordelen en de nadelen van die mogelijkheden?
- Wat betekent dat in mijn situatie?
- Vertel wat jij belangrijk vindt.
- Het opnemen van het gesprek kan je helpen om een betere keuze te maken voor een behandeling. Meld dit wel bij je zorgverlener aan het begin van het gesprek. Informatie over het opnemen van gesprekken met zorgverleners vind je hier.
- Stel al je vragen. Denk hierbij ook aan de ‘3 goede vragen’:
- Na het gesprek
- Kijk online in je medisch dossier. Dit kun je meestal vinden in een besloten deel van de website van je zorgverlener. Je kunt er bijvoorbeeld nalezen wat er is afgesproken over de behandeling.
- Je kunt je gegevens over jouw gezondheid (bijvoorbeeld vanuit verschillende ziekenhuizen, je huisarts, of zelf gemeten gezondheidsgegevens) zelf verzamelen en bekijken in een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) app of website. Meer informatie kun je hier vinden.