Chronisch dagelijkse hoofdpijn is lastig aan te pakken. Wanneer je chronische dagelijkse hoofdpijn wordt veroorzaakt door medicatie overgebruik dan is abrupt en volledig stoppen met de medicijnen de enige oplossing. Doe dat in overleg met je huisarts of neuroloog, aangezien je te maken kunt krijgen met ontwenningsverschijnselen. Twee tot tien dagen na het stoppen met medicijnen kun je last krijgen van een toename van de hoofdpijn, depressieve gevoelens, lusteloosheid, misselijkheid en slaapstoornissen. Het kan dan moeilijk zijn om de medicatie te laten staan zonder steun van buitenaf.
Na drie maanden kan je huisarts bekijken wat voor vorm van hoofdpijn je nu werkelijk hebt. Dat is de hoofdpijn waarvoor je ooit de medicijnen bent gaan gebruiken. Die hoofdpijn kan dan met de juiste behandeling goed worden aangepakt. Het kan ook zijn dat je straks (bijna) helemaal geen last meer hebt van hoofdpijn.
Tip: houd een hoofdpijnkalender bij
De hoofdpijnkalender helpt jou én de huisarts of neuroloog om beter inzicht te krijgen in jouw ‘hoofdpijnverhaal’.
Hoe heftig voelt de pijn? Hoe vaak heb je klachten? En – bij vrouwen – is er een verband met je menstruatiecyclus? Download de Hoofdpijnkalender, houd deze 3 maanden bij en neem de ingevulde kalender mee naar je huisarts of neuroloog.
Over het algemeen zul je samen met je huisarts een half jaar zoeken naar oplossing voor je chronisch dagelijkse hoofdpijn. Als er na een half jaar nog geen verbetering is opgetreden, vraag dan om een verwijzing naar een hoofdpijnneuroloog in een hoofdpijncentrum. Er zijn twee soorten medicijnen die de neuroloog kan voorschrijven om te proberen de hoofdpijncirkel te doorbreken: amitriptyline en nortriptyline. De medicijnen horen tot de groep tri-cyclische antidepressiva (TCA). Het is niet helemaal bekend wat het werkingsmechanisme van het medicijn is. Neurologen hebben veel ervaring met deze medicijnen omdat ze pijnverlagend werken.
Abrupt en volledig stoppen met het bewuste medicijn is echt de enige manier om van medicatie overgebruik hoofdpijn af te komen. Doe dit altijd in overleg met een arts.
Bij het merendeel van de patiënten wordt de chronisch dagelijkse hoofdpijn niet veroorzaakt door een teveel aan medicatie. In dat geval is het mogelijk een symptoom van een aandoening. Soms treedt chronische hoofdpijn op na een ongeval, trauma of whiplash. Ook het dragen van een verkeerde bril (of geen bril dragen terwijl deze wel nodig is), kan leiden tot dagelijkse hoofdpijn. In deze gevallen is het belangrijk de oorzaak van het probleem aan te pakken.
In veel gevallen is er helaas geen enkele oorzaak aan te wijzen en is het moeilijk om de chronisch dagelijkse hoofdpijn te behandelen.
Je staat er niet alleen voor:
Ervaringen van mensen met chronisch dagelijkse hoofdpijn

“In de betere perioden geniet ik, in de mindere is het regelmatig afzien. Maar er blijven nog zoveel leuke dingen over die ik nog wel kan. Voor mij blijft het glas halfvol”
Waarmee kunnen wij je helpen?
Je staat er niet alleen voor
HOOFDPIJNLIJN
Voor persoonlijk advies, bel 0900-2020590 (€ 0,25 p/m). Bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag van
10.00 – 12.00 uur.
Ontmoet elkaar
Kom naar een informatieavond of sluit je aan bij onze besloten Facebookgroep, praat en vindt steun bij elkaar.
Doe je mee?
Steun ons werk voor € 25,- per jaar (vaak vergoed door je zorgverzekeraar) en ontvang onder andere 4 x per jaar het magazine Hoofdzaken.