[av_layerslider id=’7′ av_uid=’av-12mc6bt’]

Hoe combineer ik hoofdpijn met school?

Het vroegere rugzakje, waarmee een school extra faciliteiten voor een kind kon betalen, bestaat niet meer. Het nieuwe systeem van passend onderwijs werd op 1 augustus 2014 ingevoerd. Het houdt in dat iedere leerling in het reguliere onderwijs geplaatst moet kunnen worden, met passende voorzieningen. Scholen mogen leerlingen dus niet meer weigeren. Dit betekent dat er veel minder leerlingen naar het speciaal onderwijs gaan. Helaas is het onderwijs voor kinderen met ernstige hoofdpijn soms nog niet passend!

Startkwalificatie

Het doel is uiteindelijk dat ieder kind op zijn of haar niveau een startkwalificatie behaalt. Dat wil zeggen, een diploma van een school op het niveau dat het kind aan kan en waarmee het kind een beroepsopleiding op zijn/haar niveau kan gaan beginnen. Wat het werkelijke niveau van een kind met ernstige hoofdpijn is, is heel moeilijk vast te stellen. Wanneer dit getest wordt in een periode van veel heftige hoofdpijnaanvallen, zal het automatisch lager scoren in de intelligentie-onderzoeken.

Uitdaging

Aanpassen van het onderwijs houdt nadrukkelijk niet in het aanpassen van de eisen die voor een diploma worden gesteld. Op de één of andere manier zal ook het chronisch zieke kind moeten laten zien dat het inhoudelijk aan de eisen voldoet die in de examenprogramma’s worden omschreven. Voor ouders, kinderen met ernstige hoofdpijn én voor de leerkrachten/scholen is dit een enorme uitdaging! Zelfs maatregelen zoals het gespreid afleggen van toetsen of mondelinge in plaats van schriftelijke toetsen, stranden op het ‘onverwachte’ element van hoofdpijnaanvallen. Het is de kunst om met elkaar gemotiveerd te blijven de schoolperiode van het kind tot een goed einde te brengen.

Sociale vaardigheden

Daarnaast is de schoolperiode er niet alleen voor het ontwikkelen van schoolse vaardigheden en kennis, maar ook voor het ontwikkelen van sociale vaardigheden en het opbouwen en onderhouden van vriendschappen. Kinderen die te veel in een isolement raken door hun hoofdpijn, lopen dus niet alleen achterstand op in hun schoolcarrière, maar ook in hun sociaal-emotionele ontwikkeling.
Voor passend onderwijs en zorg op school kun je in het Stroomschema Zorg Op School als ouder, met een ‘ja en nee’ vraag per zorgwet zien welke mogelijkheden er zijn en hoe de inzet van zorg in het onderwijs wordt geregeld en verantwoord.

Waarmee kunnen wij je helpen?

Je staat er niet alleen voor

Tip

Emma at Work bemiddelt jongeren tussen 15 en 30 jaar met een chronische ziekte of lichamelijke beperking naar betaald werk in de vorm van een bijbaan, vakantiebaan, flexibele of vaste baan.

Stichting Opkikker

Stichting Opkikker organiseert Opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind (tot 17 jaar). Hoofdpijnnet kan jongeren met chronische hoofdpijn (en hun gezin) aanmelden voor een Opkikkerdag. Vind je dat jouw gezin hiervoor in aanmerking komt? Stuur dan een bericht naar esther@hoofdpijnnet.nl

HOOFDPIJNLIJN

Voor persoonlijk advies, bel 0900-2020590 (€ 0,25 p/m). Bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag van
10.00 – 12.00 uur.

Doe je mee?

Steun ons werk voor € 25,- per jaar (vaak vergoed door je zorgverzekeraar) en ontvang onder andere 4 x per jaar het magazine Hoofdzaken.