Medicijnen en behandelingen van hoofdpijn bij kinderen
Medicijnen
Ouders zijn soms huiverig om hun kind medicijnen te laten slikken, zeker als het om andere middelen gaat dan de bekende pijnstillers. De mogelijke bijwerkingen schrikken af en ze vragen zich af of de medicijnen niet schadelijk zijn. Het is daarom goed om te weten dat alle middelen die tegen migraine aan kinderen en jongeren worden voorgeschreven, uitgebreid getest zijn en dat er voldoende bekend is om ze veilig te kunnen nemen.
Profylactische therapie (gericht op het voorkomen van aanvallen) bij migraine op de kinder- en adolescentenleeftijd laat bij recent wetenschappelijk onderzoek geen verschil zien in effectiviteit tussen het medicijn en een placebo. Als medicijnen niet effectief zijn, gaat het bij migraine bij kinderen en adolescenten om andere mechanismen dan bij volwassenen. De focus van de behandeling moet dan gericht zijn op de psychosociale omstandigheden van het kind, zoals de positie in het gezin en op school.
Het kan geen kwaad om je kind paracetamol te geven als de hoofdpijn heftig is of als je kind erom vraagt. Laat je kind niet vaker dan op twee dagen in de week een pijnstiller nemen (dit kan namelijk juist hoofdpijn veroorzaken!).
De ervaring van Agnes (17 jaar)
[su_quote]Op twaalfjarige leeftijd kreeg ik mijn eerste migraineaanval. Hoofdpijn bleef voor mij een vervelende spelbreker, die juist op hoogtijdagen de pret kwam bederven. Op de middelbare school meldde ik me regelmatig ziek en fietste dan halverwege de dag met een bonkend hoofd huiswaarts. Toen ik zestien was, had ik een aanval die drie dagen voortduurde. Ik was bang dat het nooit zou ophouden…[/su_quote]
Waarmee kan Hoofdpijnnet je helpen?
HOOFDPIJNLIJN
Voor persoonlijk advies, bel 0900-2020590 (€ 0,25 p/m). Bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag van
10.00 – 12.00 uur.
Ontmoet elkaar
Kom naar een informatieavond of sluit je aan bij onze besloten Facebookgroep, praat en vindt steun bij elkaar.
Doe je mee?
Steun ons werk voor € 25,- per jaar (vaak vergoed door je zorgverzekeraar) en ontvang onder andere 4 x per jaar het magazine Hoofdzaken.