[av_layerslider id=’2′ av_uid=’av-17draai’]

Wat is belangrijk in leefstijl en voeding?

Veel mensen hebben vragen over de relatie tussen leefstijl (inclusief voeding) en het krijgen of voorkomen van hoofdpijn. In algemene zin geldt dat hoofdpijn niet wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl, maar een ongezonde levensstijl kan hoofdpijn wél uitlokken en/of verergeren. Kortom: een gezonde leefstijl is voor iedereen belangrijk, maar zeker als je regelmatig last hebt van hoofdpijn.

De belangrijkste leefstijltips op een rijtje:

1. Wees matig met alcohol

Veel mensen die last hebben van migraine geven aan dat (rode) wijn een uitlokkende factor is. En bij mensen die lijden aan clusterhoofdpijn is bewezen dat het drinken van alcohol in een clusterperiode een aanval kan uitlokken.

2. Stop met roken (en ook met meeroken..)

Roken, of zelfs meeroken, kan een hoofdpijnaanval uitlokken of een bestaande hoofdpijnaanval verergeren.

3. Eet gezond én regelmatig

Er is geen wetenschappelijk bewijs voor een relatie tussen het eten en/of drinken van bepaalde voedingsmiddelen en het krijgen van hoofdpijn. Toch geven veel mensen aan dat ze het idee hebben dat er wel een relatie is. Met behulp van een diëtist en/of het bijhouden van een hoofdpijndagboek kan je onderzoeken of er bij jou een relatie is tussen wat je eet/drinkt en een hoofdpijnaanval.

4. Slaap voldoende

Voldoende slaap is van belang omdat pijn een energievreter is. Wanneer je moe wordt, kun je ook minder goed omgaan met pijn, wat weer leidt tot nog meer vermoeidheid etcetera.

De ervaring van Hottie (42 jaar)

Alles proberen en daarna afkicken

Bij mijn eerste menstruatie, op mijn 17e, kreeg ik meteen hormonale migraine. Ik noem het ‘de sadist’. Hij is nooit meer weggegaan. De neuroloog omschrijft mijn aandoening als ‘therapie-resistente chronische migraine’. Het is een marteling waar geen behandeling tegen helpt en die alleen even pauze kende in de laatste maanden van mijn zwangerschappen. Therapieën, kuren, pillen, ik probeerde echt álles…

Magazine Hoofdzaken

In het magazine Hoofdzaken staan bijdragen van deskundigen over de diverse soorten hoofdpijn. De nieuwste ontwikkelingen en onderzoeken op hoofdpijngebied en op het gebied van aangezichtspijn worden op de voet gevolgd. Maar ook persoonlijke verhalen en tips van specialisten en ervaringsdeskundigen vormen een vast onderdeel van ons magazine.

HOOFDPIJNLIJN

Voor persoonlijk advies, bel 0900-2020590 (€ 0,25 p/m). Bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 – 12.00 uur.

Online cursus

Verschillende patiëntenorganisaties vragen aandacht voor chronische pijn. Meer info, praktische tips en adviezen? Doe de online cursus ‘Omgaan met pijn’.

Steun je ons?

Steun ons werk voor € 25,- per jaar (vaak vergoed door je zorgverzekeraar) en ontvang onder andere 4 x per jaar het magazine Hoofdzaken.