conferentie migraine en werk

Werk aan de winkel om migrainetaboe te doorbreken

Gebrek aan kennis, onvoldoende communicatie en onvoldoende pro-activiteit van betrokkenen maken dat mensen met migraine of chronische hoofdpijn op hun werk veel problemen ondervinden. Tijdens de werkconferentie op 31 januari over migraine en werk spraken patiënten, werkgevers, bedrijfsartsen, HRM-adviseurs, neurologen, hoofdpijnverpleegkundigen en paramedici over concrete oplossingen voor een duurzame inzetbaarheid van mensen met migraine of een andere ‘stille ziekte’.

In Nederland lijden ruim twee miljoen mensen aan migraine, waarvan iets meer dan de helft nog werkt en daarvan op het werk (dagelijks) de impact ondervindt. Tussen 30 en 50 jaar zijn migraineaanvallen het hevigst. Juist in de periode waarin de meeste mensen hun carrière opbouwen en een gezinsleven krijgen, neemt de hersenziekte vaak grote vormen aan. Het werk kan daaronder lijden, maar wordt niet bespreekbaar gemaakt. Om dit dilemma aan te pakken organiseerden Hoofdpijnnet, het Migrainefonds en de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra deze werkconferentie.

“Smeed alliantie”

Ondanks de winterse weersomstandigheden waren toch nog circa 80 mensen aanwezig op de bijeenkomst in Kasteel Woerden. Onder hen ook beschermheer van Hoofdpijnnet, Nout Wellink, en gastspreker Guusje Ter Horst, oud-minister van Binnenlandse Zaken en voormalig burgemeester van Nijmegen. Beiden zijn migrainepatiënt en riepen met name werkgevers op medewerkers met migraine serieus te nemen. Oud-politica Ter Horst kwam nog met een gratis advies voor Hoofdpijnnet: “Smeed een alliantie van alle organisaties en instanties die zich met migraine bezig houden. Bundel de krachten, maak één fonds en faciliteer initiatieven en onderzoek rond het verbeteren van de omstandigheden van mensen met de ziekte.”

Conferentie - discussie

Geen aanstellerij

Willem Oerlemans, neuroloog en bestuurslid van zowel de VNHC als het Migrainefonds, benadrukte nog maar eens dat medewerkers met migraine zich niet bedienen van aanstellerij, maar in veel gevallen de ernstige klachten van de hersenziekte onder de pet houden. Dat moet anders, vindt hij. De neuroloog riep hen op om te praten met hun baas over de ziekte en de beperkingen op het werk. Oerlemans vroeg aan de werkgevers na te denken over hoe zij deze patiënten kunnen helpen te blijven functioneren. “Op die manier kunnen we het taboe rond de ziekte doorbreken.” Bekijk hier de presentatie van neuroloog Willem Oerlemans terug. Bekijk ook de presentatie van Karin ter Haar, participatieadviseur bij ABN Amro, over begeleiding vanuit de werkgever voor collega’s met een arbeidsbeperking.

De conferentie eindigde met verschillende discussiegroepen waarin patiënten, werkgevers, medici en hoofdpijnverpleegkundigen met concrete voorstellen kwamen om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers met migraine of een andere chronische ziekte te verbeteren. “Aan Hoofdpijnnet de taak om het voortouw te nemen om de voorgestelde oplossingen werkend te maken”, aldus Hoofdpijnnetvoorzitter Karin van Haperen. Wordt vervolgd dus.

Welkom in mijn hoofd

Het slotakkoord was voor singer/songwriter Paul de Graaf die een speciaal lied had gemaakt dat migrainepatiënten bij wijze van spreken voor hun baas kunnen zingen. Welkom in mijn hoofd heet het lied waarvan de laatste regels luiden: ‘Er zijn genoeg problemen die bestaan, maar migraine en een baan kunnen prima samengaan’.