WHAT! trial: hormonale therapie voor vrouwen met migraine?

Het LUMC zoekt vrouwen met migraine rondom de menstruatie en vrouwen met migraine in de overgang voor deelname aan de WHAT! trial. Het doel van de WHAT! trial is uitzoeken of het dagelijks slikken van de orale anticonceptiepil of vitamine E het aantal dagen met migraine kan verminderen. Tijdens het onderzoek wordt d.m.v. loting bepaald wie wordt behandeld met de orale anticonceptiepil en wie met vitamine E. De behandelperiode duurt drie maanden. Dit onderzoek zal plaatsvinden in het LUMC in Leiden. Voor dit onderzoek zijn in totaal 360 proefpersonen nodig.

Achtergrond
Migraine komt drie keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Veel vrouwen geven aan meer last te hebben van migraine tijdens de menstruatie en rondom de overgang. Zwangerschap en het geven van borstvoeding lijken juist te leiden tot minder migraine aanvallen. Dit suggereert dat vrouwelijke geslachtshormonen een belangrijke rol spelen. In de praktijk wordt daarom vaak de anticonceptiepil voorgeschreven aan vrouwen met migraine. Tot op heden ontbreekt echter het wetenschappelijk bewijs dat deze behandeling effectief is. In een klein onderzoek werd vitamine E beschreven als effectieve behandeling migraine in relatie met de hormonale cyclus. Wij willen daarom behandeling met de orale anticonceptiepil vergelijken met vitamine E.

Wilt u meer weten of meedoen?
Kijk op www.whatstudy.nl voor meer informatie. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar het WHAT-onderzoeksteam via WHAT@lumc.nl. Wij zullen daarna spoedig contact met u opnemen om te controleren of u in aanmerking komt voor deelname aan dit onderzoek.

De WHAT!-studie wordt medegefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de Hersenstichting.

Onderzoeksteam:
Drs. I.E. Verhagen, drs. D.S. van Casteren, dr. A. MaassenVanDenBrink, dr. G.M. Terwindt