migraine ervaringsverhaal willemein
,

Willemein heeft migraine: ‘Maar er komt altijd wel weer iets op mijn pad waarvan ik energie krijg’

Willemein woont met haar vader en moeder op Urk en wil volgend jaar gaan studeren in Groningen en daar dan ook op kamers gaan. Willemein heeft net examen gedaan voor het VWO. Ondanks dat zij zich vanaf het begin van de middelbare school vaak ziek moest melden, lukte het haar ieder jaar over te gaan. De migraineaanvallen begonnen op haar elfde, twee tot drie keer per week. Haar ouders begrepen meteen wat er met haar aan de hand was, want haar moeder heeft ook migraine.

‘In de eerste klas van het VWO ben ik vanaf maart niet naar school geweest. Voordat ik werd opgenomen was ik een paar weken thuis en toen zes weken in het ziekenhuis. Voor mijn gevoel duurde het veel langer. Je maakt er van alles mee, je leeft er in een andere wereld. Het is niet leuk om daar te zijn. Alleen de leuke dingen heb ik onthouden. Ik heb nog wel steeds een vriendin uit het ziekenhuis waar ik nog veel contact mee heb.’

School

“Mijn school is vanaf het begin zeer behulpzaam geweest. Natuurlijk deed ik ook veel aan zelfstudie, want ik ging niet hele dagen naar school. In 6 VWO miste ik slechts vijf schooluren per week. Dit was voor mij een enorme verbetering. Dit is, denk ik, vooral gekomen doordat ik nieuwe medicijnen kreeg van Nico van Duijn (huisarts en hoofdpijnspecialist in Almere), namelijk nebivolol.

Ook de behandelingen in de pijnkliniek in Almere bij dokter de Koning hebben geholpen. Hierdoor heb ik een stuk minder last van de chronische hoofdpijn. Ik ben vooral heel erg blij dat ik mijn eindexamenweken goed door ben gekomen. Natuurlijk zet je je er dan ook echt volledig voor in. En als je een migraine-aanval hebt, dan denk je ‘nog even doorknokken en ik kan gaan liggen.’ Je wilt je niet ziek melden voor een examen, dus je gaat wel door. Volgens mij gingen mijn examens wel goed, een paar gingen wat minder, maar ik denk dat het wel goed komt. Ik kan er nu niets meer aan veranderen, het is gewoon afwachten. We gaan nu eerst op vakantie naar New York en op de dag dat ik terugkom krijg ik de uitslag. Spannend dus…”

‘Ik wil graag het eerste jaar Rechten gaan studeren aan de Rijksuniversiteit in Groningen en het tweede jaar wil ik dan voor de richting Juridische Bestuurskunde kiezen. Ik wist vanaf het begin dat ik ging kijken, dat ik iets met Bestuurskunde wilde doen. Ik kwam er echter al snel achter dat ik meer wou dan alleen de politieke kant van bestuurskunde, vandaar de keuze voor Juridische Bestuurskunde.’

Begrip

‘Toen ik wat jonger was, trok ik het me wel aan wat andere mensen over mij dachten, maar nu kan het mij niet meer zoveel schelen. Ik heb een lieve vriend die begrijpt wat er met mij aan de hand is en die er altijd voor me is, ook als ik ziek ben. Ik vind het belangrijk dat hij het begrijpt en dat mijn ouders het begrijpen. Vriendinnen weten dat ik migraine heb, maar meer ook niet en dat is naar mijn mening ook niet nodig. Ik heb ook een groepje vriendinnen, verspreid over het land, die ook migraine of clusterhoofdpijn hebben en daar kan ik goed mee praten, maar we praten ook over andere dingen. We hebben het altijd heel gezellig.”