Bij tussen de 60 en 70% van de patiënten is zuurstof een effectieve manier om een clusterhoofdpijnaanval af te breken. De behandeling bestaat uit het inademen van 7 tot 15 liter 100% zuurstof per minuut gedurende een periode van 10 tot 15 minuten. De behandeling is geregistreerd als medicijn en heeft weinig bijwerkingen. Je mag zuurstof zo vaak gebruiken als nodig is.
Als de zuurstof na 15 minuten geen effect heeft, heeft het geen zin om ermee door te gaan. Bij sommige patiënten is de behandeling de ene keer wel succesvol en de andere keer niet.
Nadelen zijn het onhandige formaat en het gewicht van de cilinders waar de zuurstof inzit. Deze cilinders zijn in verschillende maten verkrijgbaar, zodat je bijvoorbeeld op vakantie een handzaam exemplaar kan meenemen.
Tips voor gebruik van zuurstof
Het is van belang zuurstof op de juiste manier te gebruiken om het beoogde effect te krijgen. Dat betekent ook dat je bij de leverancier van de zuurstof moet vragen om een zuurstofmasker met een buffertje (een zakje waarin zuurstof verzameld wordt). Als dit er niet bij geleverd wordt, vraag er dan expliciet om! Ook is er een speciale zuurstofcilinder nodig met een uitstroomsnelheid tussen de 7 en 15 liter per minuut. Dit kan bij kleine cilinders problemen opleveren. Bij een langzamere uitstroom kan het effect van de behandeling nihil zijn.
Ook goed om te weten: als je de instructies in de bijsluiter goed opvolgt hoef je niet bang te zijn voor hyperventilatie.
Zuurstof kun je niet bij een reguliere apotheek krijgen. Je arts vult een aanvraagformulier voor zuurstofbehandeling in en stuurt deze naar een leverancier. De leverancier neemt vervolgens contact met je op.
Zuurstof meenemen op vakantie
Als je op reis gaat zijn er strikte regels voor het vervoer en gebruik van zuurstof aan boord van een vliegtuig en in het buitenland. Begin daarom op tijd met regelen. Neem contact op met je zorgverzekeraar om te achterhalen of de kosten voor zuurstof in het buitenland gedekt worden en de zuurstof. Check welke leverancier er is op bestemming. Check bij je vliegtuigmaatschappij of reisorganisatie wat de regels en mogelijkheden zijn voor gebruik aan boord. Meestal is een medische verklaring van je behandelend arts nodig. Begin dus op tijd met de voorbereiding en zorg dat je alles goed geregeld hebt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.