Medicijnen en behandelingen bij spanningshoofdpijn
Medicijnen
Acute behandeling bestaat uit pijnstillers, zoals paracetamol of een ontstekingsremmer zoals naproxen of ibuprofen. In veel gevallen geven deze medicatie echter geen verlichting. In geval van een episodische spanningshoofdpijn kan gebruik ervan leiden tot een medicatie afhankelijke hoofdpijn. De spanningshoofdpijn wordt dan chronisch van aard.
Preventieve behandeling bestaat uit een antidepressivum. Daarnaast kan ontspanningstherapie, gedragstherapie of coaching effectief zijn. Vaak geeft de combinatie van medicatie en gedragstherapie de beste resultaten. Acupunctuur en behaldelingen met botox hebben een lage effectiviteitsscore.
Een gezonde levensstijl met veel bewegen vormt het sluitstuk van de behandeling.
Andere behandelingen bij spanningshoofdpijn
Behalve medicatie zijn er ook behandelingen tegen spanningshoofdpijn, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie.
De ervaring van Agnes (43 jaar)
Soms voelt het alsof ik de wereld op mijn schouders draag
[su_quote]Vroeger dacht ik dat ik migraine had in plaats van spanningshoofdpijn, ik was niet bekend met andere soorten hoofdpijn. Toch waren er verschillen met ‘normale’ migraine. Want zo was ik wel misselijk, maar hoefde ik nooit over te geven. Ook werd mijn hoofdpijn bij inspanning niet erger. Wel merkte ik dat door mijn stressvolle baan, mijn nek en schouders vaak vast zitten, alsof ik die last op mijn schouders draag…[/su_quote]
Waarmee kan Hoofdpijnnet je helpen?
HOOFDPIJNLIJN
Voor persoonlijk advies, bel 0900-2020590 (€ 0,25 p/m). Bereikbaar op maandag, woensdag en vrijdag van
10.00 – 12.00 uur.
Ontmoet elkaar
Kom naar een informatieavond of sluit je aan bij onze besloten Facebookgroep, praat en vindt steun bij elkaar.
Doe je mee?
Steun ons werk voor € 25,- per jaar (vaak vergoed door je zorgverzekeraar) en ontvang onder andere 4 x per jaar het magazine Hoofdzaken.