Online workshops en live event ‘Gezond leven met hoofdpijn’
In het najaar van 2024 organiseert Hoofdpijnnet een reeks bijeenkomsten met als thema ‘Gezond leven met hoofdpijn’. De reeks bestaat uit twee online workshops en een afsluitend live event in theater De Observant in Amersfoort. Mis het niet en meld je gauw aan!
Omgaan met hoofdpijn in je dagelijkse leven, zeker ook in relatie met anderen; dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In deze reeks bespreken we verschillende thema’s met experts en ervaringsdeskundigen. Daarnaast krijg je praktische tips waarmee je gelijk aan de slag kunt.
Jitze Reeder, die je wellicht kent van eerdere bijeenkomsten van Hoofdpijnnet, is de dagvoorzitter bij zowel de twee online workshops als het live event.
Programma
Dinsdag 5 november 19.00-20.30: Online workshop ‘Hoofdpijn en vermoeidheid: meedoen op een gezonde manier’
Spreker: Annemarieke Fleming
Veel mensen met hoofdpijn hebben te maken met vermoeidheidsklachten. Je hebt bijvoorbeeld weinig energie en moeite je te concentreren. Het is daardoor een uitdaging om ‘alle ballen in de lucht te houden’: werk of studie, gezin, sociaal leven en hobby’s. Sommige mensen ondernemen uit angst voor nieuwe hoofdpijnaanvallen bijna niets meer. Anderen gaan juist door tot ze omvallen. Hoe vind je hierin een gezond evenwicht en kun je meedoen op een gezonde manier?
Nog maar weinig behandelaars geven hierbij het advies: ga overdag regelmatig liggend rusten – ook preventief. Vanuit het idee dat mensen die met vermoeidheid kampen daardoor van de regen in de drup zouden raken, richten behandelingen zich eerder op bijvoorbeeld het opbouwen van de conditie en het uitbreiden van activiteiten.
Gezondheidszorgpsycholoog Annemarieke Fleming weet uit de behandelpraktijk én als ervaringsdeskundige dat overdag vaker kort liggen of zelfs slapen cruciaal kan zijn bij het opbouwen van energiereserves, voordat succesvol kan worden opgebouwd – en volgehouden. In haar presentatie Je vermoeidheid te lijf biedt zij een praktische methode op wetenschappelijke basis en legt in begrijpelijke taal uit waarom het lichaam baat heeft bij rust overdag.
Annemarieke Fleming is auteur van Pijn & het brein en Je vermoeidheid te lijf. Ze heeft ruim twintig jaar ervaring als gezondheidszorgpsycholoog en werkt bij Reade Revalidatie in Amsterdam. Daarnaast is zij hoofddocent Psyche & Soma en jaargroepopleider bij RINO Amsterdam en cursusleider/thema-expert bij het Nederlands Paramedisch Instituut. Ze is CRBKO-geregistreerd docent en spreekt regelmatig in binnen- en buitenland.
Dinsdag 19 november 19.00-20.30: Online workshop ‘Praten over hoofdpijn is tweerichtingsverkeer’
Spreker: Yvonne Lankhaar
Hoofdpijn is een onzichtbare aandoening en veel mensen vinden het lastig om er met hun naasten en omgeving over te praten. Ook voor naasten is het niet makkelijk hierin een weg te vinden: de hoofdpijn raakt ook hun leven. Voor beiden geldt: door open te zijn, zorg je voor meer begrip en steun. Hoe pak je dit aan? En wat kun je als naaste doen?
De spreker bij deze workshop is psycholoog Yvonne Lankhaar. Als ervaringsdeskundig psycholoog, gespecialiseerd in chronische aandoeningen, begeleidt zij mensen bij het omgaan met hun klachten. In deze workshop komen thema’s aan bod zoals communicatie, grenzen aangeven, hulp durven vragen en eerlijk zijn over wat er speelt. De rode draad is verbinding: samen de last dragen door open te zijn en bespreekbaar te maken wat je van elkaar nodig hebt.
Vrijdag 29 november: Live event: ‘Leven met hoofdpijn, maar hoe dan? Tips & tricks ‘
Wie weet er nu beter wat je meemaakt dan de mensen die in hetzelfde schuitje zitten? Deze middag staat in het teken van ervaringen en tips uitwisselen met elkaar en is zowel bedoeld voor mensen met hoofdpijn als voor hun naasten.
Locatie: Theater De Observant in Amersfoort
Datum en tijd: 14.00-18.00 uur.
Programma
14.00 – 14.30 Ontvangst en infomarkt
14.30 – 14.45 Welkom en introductie.
14.45 – 15.45 Open Space
15.45 – 16.00 Pauze
16.00 – 16.50 Workshop naar keuze
16.50 – 17.15 Vraaggesprek tussen dagvoorzitter Jitze Reeder en neuroloog Patricia Eekers: ‘Leven met hoofdpijn, hoe dan?’ en ruimte voor vragen uit het publiek.
17.15 – 17.30 Afsluiting
17.30 – Borrel
Open Space
In de ruimte hangen diverse posters met thema’s rondom ‘Leven met hoofdpijn’. Deelnemers schrijven hun tips, ervaring of opmerking op een post-it en plakken deze op de posters. Jouw tips kunnen anderen weer op weg helpen! En zelf kun je natuurlijk wat opsteken van de tips van anderen. De tips zullen later worden gebundeld in een nieuwe brochure over Leven met hoofdpijn.
Infomarkt
Op event vind je informatiestandjes van het Adviespunt Werk, het Adviespunt Gezond leven, Regiovrijwilligers, de cursus Sterk met pijn en algemene informatie over Hoofdpijnnet, waar je ook gelijk lid kunt worden.
Workshops
Je hebt de keuze uit de volgende workshops:
- Workshop ‘Prettig leven met hoofdpijn’ Hoe geef je je leven vorm? Inspiratie en tips. (met Mia Willems en Carin Schroder van Mijn Leven 2.0).
- Schrijfcafé. Via kleine schrijfopdrachtjes kun je jouw ervaring delen en (h)erkenning vinden in het verhaal van anderen. (Met Johanneke Kramer en Lonneke Scholten).
- Praatgroepjes ‘Leven met hoofdpijn’ en Leven met hoofdpijn voor naasten. We bespreken allerlei onderwerpen rondom het thema ‘leven met hoofdpijn’. Dat doen we aan de hand van verschillende opdrachtjes en gespreksvormen, zoals een vraag trekken uit de ‘vragenpot’, het bespreken van een casus en tops & flops.
- Kunst als uitlaatklep. In samenwerking met werkgroep Young van Hoofdpijnnet maakten studenten van de Universiteit Utrecht drie bijzondere kunstwerken over hoofdpijn, die tijdens deze workshop worden toegelicht.
- Stilteruimte
De reeks wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Abbvie, Pfizer, Teva, Organon en Lundbeck. Zij hebben geen zeggenschap over de inhoud van de workshops.
Aanmelden en kosten
Aanmelden kan via de knop hieronder.
De online workshops zijn gratis voor iedereen. Het live event is gratis voor leden van Hoofdpijnnet. Niet-leden betalen € 15,00. Zowel leden als niet-leden betalen voor iedere introducé € 5,00. Voor de betaling ontvang je te zijner tijd een QR-code.
Ben je nog geen lid? Word het dan nu voor 2025 voor 34 euro per jaar en profiteer nu al van alle voordelen. Je kunt dan gratis naar het live event en krijgt bovendien een welkomstcadeau.
Doe mee
Word vandaag nog lid van Hoofdpijnnet
Doe mee met webinars en bijeenkomsten
Ontvang 4x per jaar het blad Hoofdzaken
Krijg toegang tot het exclusieve ledenportaal