
Hoofdpijn en mentale gezondheid
Een gezonde geest in een gezond lichaam! Maar wat als je lichaam hapert en je steeds maar hoofdpijn hebt? Dan is het ook veel moeilijker om mentaal gezond te blijven. En het werkt ook de andere kant op: zit je mentaal niet lekker in je vel, dan kunnen ook je fysieke klachten verergeren.
Naast de tips over hoofdpijn en een gezonde leefstijl hebben we ook waardevolle tips over hoofdpijn en mentale gezondheid.
Mentale veerkracht vergroten
De tips op deze pagina hebben als doel je mentale veerkracht te vergroten zodat je de hoofdpijn(aanvallen) beter aankan. Dit kan je helpen beter te leren leven met je aandoening.
Als je bovendien enkele van de tips regelmatig doet, krijg je wellicht ook minder het gevoel machteloos te staan in deze situatie en slachtoffer te zijn van de hoofdpijn. Hierdoor kom je iets meer in je kracht staan en dat geeft je mentale gezondheid wellicht wel een boost.
Ook kunnen deze tips helpen om stress te verminderen. Stress is niet de oorzaak van migraine, clusterhoofdpijn of andere hoofdpijnaandoeningen, maar het helpt natuurlijk ook niet mee. Langdurige stress is ongezond en kan klachten verergeren.
Zorg voor een gezonde balans
Hoofdpijn heeft een grote impact op je leven. Het is daarom belangrijk om hoofdpijn en de daarbij horende zelfzorg de voldoende ruimte te geven. Het is niet de bedoeling om alle energie in werk te steken om dan daarna niets meer over te hebben om te bewegen, ademhalingsoefeningen te doen, je sociale contacten te onderhouden en/of gezond te eten.
Plan voldoende tijd in voor je werk, maar ook voor ziek zijn en herstel. En reserveer ook ruimte voor activiteiten die je energie geven, zoals hobby’s, sociale activiteiten en sport. Wanneer je kan accepteren dat de hoofdpijn een deel van je leven is (dat je weliswaar zo veel mogelijk probeert te managen), kan je ook de nodige aanpassingen doen voor een gezonde balans.
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) of Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)
ACT is een vorm van therapie waarbij het aanvaarden van jouw (onverklaarde) klachten centraal staat (acceptatie). MBCT lijkt op ACT maar maakt ruim gebruik van mindfulness-meditaties om zijn doel te bereiken.
Je leert om het zinloze gevecht met (vervelende) emoties, gedachten en lichamelijke sensaties waar mogelijk te stoppen. Zo ontstaat er ruimte en aandacht voor dingen die echt belangrijk voor je zijn (commitment). Het doel is niet om klachten op te lossen of te verminderen, maar om mentaal veerkrachtiger te worden.
Meditatie
Meditatie is een techniek om je geest even tot rust te laten komen. Even helemaal niets en een pauze inlassen. Dagelijks mediteren verlaagt je stressniveau en kan je een andere kijk op dingen geven door even afstand te nemen. Er zijn verschillende meditatie-apps die je kan downloaden.
Ademhalingsoefeningen
De ademhaling is verbonden aan emoties. Een verhoogde ademhaling kan tal van fysieke en mentale effecten genereren. Met een regelmatige beoefening van ademhalingstechnieken krijg je meer controle over je ademhaling en kan je op termijn je adem gebruiken om rust te vinden of om met pijn om te gaan. Ook hier zijn er tal van apps gratis te downloaden.
Word vrienden met je lijf
Als het zo hard dreunt in je hoofd, is het moeilijk om je lijf leuk te vinden. Toch is je lijf bezig met jou in leven te houden en werkt het iedere dag heel hard voor jou. Leer (weer) naar je lichaam te luisteren. Wat voel ik en wat heb ik nodig op dit moment? In contact met je lichaam komen kan onder andere met zachte bewegingsvormen als Feldenkrais, yoga en Qigong. Ook meditatie en ademhalingsoefeningen brengen je terug bij jezelf. De teleurstelling en boosheid ten opzichte van je lichaam kan dan even plaats maken voor acceptatie of zelfs dankbaarheid.