hoofdpijn en mentale gezondheid

Hoofdpijn en mentale gezondheid

Migraine, spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, aangezichtspijn en andere hoofdpijnsoorten zijn geen psychische aandoeningen. Maar steeds terugkerende pijn kan wel zorgen voor stress, angst en somberheid. Het werkt ook de andere kant op: zit je mentaal niet lekker in je vel, dan kunnen ook je fysieke klachten verergeren.

Naast de tips over hoofdpijn en een gezonde leefstijl hebben we ook waardevolle tips over hoofdpijn en mentale gezondheid.

Mentale veerkracht vergroten

De tips op deze pagina hebben als doel je mentale veerkracht te vergroten zodat je de hoofdpijn(aanvallen) beter aankan. Dit kan je helpen beter te leren leven met je aandoening.

De tips gaan je hoofdpijn niet wegnemen, maar kunnen wel zorgen dat je je minder machteloos voelt over je situatie. Ook kunnen deze tips helpen om stress te verminderen. Stress is niet de oorzaak van migraine, clusterhoofdpijn of andere hoofdpijnaandoeningen, maar het helpt natuurlijk ook niet mee. Langdurige stress is ongezond en kan klachten verergeren.

Praat erover

Je hoeft het niet alleen te doen. Heb je door de hoofdpijn last van angstgevoelens, zorgen of spanningen, bespreek dit dan met een naaste, de huisarts of de praktijkondersteuner. Je huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar bijvoorbeeld een psycholoog.

Zorg voor een gezonde balans

Hoofdpijn heeft een grote impact op je leven. Het is daarom belangrijk om hoofdpijn en de daarbij horende zelfzorg de voldoende ruimte te geven. Het is niet de bedoeling om alle energie in werk te steken om dan daarna niets meer over te hebben om te bewegen, te ontspannen, je sociale contacten te onderhouden en gezond te eten.

Plan voldoende tijd in voor je werk, maar ook voor ziek zijn en herstel. En reserveer ook ruimte voor activiteiten die je energie geven, zoals hobby’s, sociale activiteiten en sport. Wanneer je kan accepteren dat de hoofdpijn een deel van je leven is (dat je weliswaar zo veel mogelijk probeert te managen), kan je ook de nodige aanpassingen doen voor een gezonde balans.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) of Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)

ACT is een vorm van therapie waarbij het aanvaarden van jouw (onverklaarde) klachten centraal staat (acceptatie). MBCT lijkt op ACT maar maakt gebruik van mindfulness-meditaties.

Je leert om het zinloze gevecht met (vervelende) emoties, gedachten en lichamelijke sensaties waar mogelijk te stoppen. Zo ontstaat er ruimte en aandacht voor dingen die echt belangrijk voor je zijn (commitment). Het doel is niet om klachten op te lossen of te verminderen, maar om mentaal veerkrachtiger te worden.

Meditatie

Meditatie is een techniek om je geest even tot rust te laten komen. Even helemaal niets en een pauze inlassen. Dagelijks mediteren verlaagt je stressniveau en kan je een andere kijk op dingen geven door even afstand te nemen. Er zijn verschillende meditatie-apps die je hiermee kunnen helpen.

Ademhalingsoefeningen

De ademhaling is verbonden aan emoties. Door regelmatig te oefenen met ademhalingstechnieken krijg je meer controle over je ademhaling. Dit kan je helpen tot rust te komen of om met pijn om te gaan. Ook hier zijn er tal van apps gratis te downloaden.

Word vrienden met je lijf

Als het zo hard dreunt in je hoofd, is het moeilijk om je lijf leuk te vinden. Toch is je lijf bezig met jou in leven te houden en werkt het iedere dag heel hard voor jou. Leer (weer) naar je lichaam te luisteren. Wat voel ik en wat heb ik nodig op dit moment? In contact met je lichaam komen kan onder andere met zachte bewegingsvormen als Feldenkrais, yoga en Qigong. Ook meditatie en ademhalingsoefeningen brengen je terug bij jezelf. De teleurstelling en boosheid ten opzichte van je lichaam kan dan even plaats maken voor acceptatie of zelfs dankbaarheid.