Nieuw: Leefstijl en leven met hoofdpijn in de spreekkamer
In oktober gaat het pilotproject ‘Leren leven met hoofdpijn’ van start. Hoofdpijnnet werkt samen met vijf hoofdpijncentra om het onderwerp leefstijl en leven met hoofdpijn nog beter bespreekbaar te maken tijdens het consult op de poli. Daarnaast is er een nieuw Adviespunt waar je terecht kunt voor persoonlijk advies en vind je informatie en tips in de veelgestelde vragen. De hulpmiddelen zijn beschikbaar voor iedereen, ook als je niet bij een hoofdpijnpoli komt.
Als je een hoofdpijnaandoening hebt, dan kun je in je dagelijks leven tegen uitdagingen aanlopen. Je hebt weinig energie, je bent altijd bang voor een nieuwe aanval en durft daarom niet veel meer te ondernemen of je moet veel medicatie innemen om te kunnen functioneren.
Uiteraard is de juiste medische behandeling belangrijk. Maar daarnaast wijzen onderzoeken en ervaringen van patiënten uit dat het werken aan leefstijlfactoren – zoals stress, slaap, voeding, lichamelijke activiteit – en het beter leren omgaan met je klachten een positief effect kan hebben op je kwaliteit van leven. Soms kan hierdoor zelfs de ernst van de hoofdpijn verminderen. En het geeft mensen houvast om zelf invloed te hebben op hun aandoening of ziekte.
Werken aan een gezonde leefstijl en beter leren omgaan met je klachten horen daarom ook bij de behandeling van hoofdpijn. Maar wat kun je zelf doen en waar begin je? Voor dit project zijn diverse hulpmiddelen ontwikkeld, zowel voor jou als voor jouw neuroloog of andere behandelaar.
Veelgestelde vragen
Op de website van Hoofdpijnnet vind je veelgestelde vragen over leefstijl en beter omgaan met hoofdpijn, met handige tips en ervaringsverhalen van lotgenoten. Neem gauw een kijkje! Je vindt de veelgestelde vragen hier.
Adviespunt Leven met hoofdpijn
Het Adviespunt Leven met hoofdpijn van Hoofdpijnnet kijkt samen met jou wat je zelf kunt doen om op een gezonde en duurzame manier te leven met je hoofdpijn. Ervaringsdeskundigen beantwoorden jouw vragen en helpen je op weg. Ook als je niet bij een hoofdpijnpoli komt kan je hier een gesprek aanvragen. Lees hier meer en vraag een persoonlijk gesprek aan.
Informatiemateriaal
Samen met een expertgroep hebben we een praktische werkwijze ontwikkeld voor in de spreekkamer. Er zijn flyers ontwikkeld met tips waarmee je meteen aan de slag kunt. Daarnaast is er een gesprekskaart ontwikkeld die de arts of andere behandelaar ondersteunt bij het gesprek over deze onderwerpen.