Hoe blijf of ga ik ondanks mijn hoofdpijn gezond aan het werk?

Werken met terugkerende hoofdpijn kan een uitdaging zijn. Wat kun je zelf doen om op een gezonde en plezierige manier aan het werk te blijven?

De adviseurs van ons Adviespunt Werk geven de volgende algemene tips.

Tip 1: Accepteer je aandoening en zorg dat je weet wat je hebt

Accepteer jij zelf dat je een chronische aandoening hebt? Acceptatie betekent niet dat je alles opgeeft, maar dat je je hoofdpijn een eerlijke plek geeft in je leven en ermee leert leven. Zorg dat je kennis hebt over jouw hoofdpijn en dat je een goede behandeling krijgt, bijvoorbeeld bij een hoofdpijncentrum. Vraag de specialist wat je van de behandeling kunt verwachten.

Tip 2: Ga slim om met je energie

Hoofdpijn kost tijd en energie, houd hier rekening mee bij het plannen van je agenda. Ga slim om met je energie door tijd te reserveren om op te laden en te herstellen. Ga niet door totdat je doodmoe bent. Hoe vermoeider je bent, hoe langer het duurt om te herstellen.

Tip 3: Neem het heft in eigen hand

Wacht niet tot je opbrandt of tot er onbegrip of conflicten ontstaan. Ga zelf aan het roer staan en zoek hulp. Ga bijvoorbeeld preventief naar de bedrijfsarts of bespreek het met je leidinggevende. Het wordt meestal zeer gewaardeerd als jij zelf initiatief neemt.

Tip 4: Ga in gesprek en zoek samen naar oplossingen

Communiceer en doe het samen: er is niet één pasklare oplossing voor alle mensen met hoofdpijn. De oplossing moet kloppen voor jou, jouw collega’s en leidinggevende. Dit kan een zoektocht zijn. Hoe beter de relatie met jouw leidinggevende, hoe groter de kans op passende oplossingen. Dus ga in gesprek en zoek samen naar oplossingen.

Er zijn vaak meerdere zaken die je kunt uitproberen (bijvoorbeeld andere werktijden, taken of werkplek). Houd er rekening mee dat er tijd nodig is om te experimenteren. Soms moet je iets een aantal maanden proberen om te kijken of het werkt of niet.

Tip 5: Focus op de lange termijn

Sleep jij jezelf voortdurend naar het weekend of naar de volgende vakantie? Dan loop je meer risico op langdurige uitval. Vraag jij bij mogelijke oplossingen dus altijd af: kan ik op deze manier ook op de lange termijn op een gezonde manier blijven werken?

Kijken

Extra informatie op het ledenportaal

Meer weten over dit onderwerp? Op het ledenportaal van Hoofdpijnnet vind je extra uitgebreide antwoordpagina’s met nog meer filmpjes, brochures, checklists en heel veel andere nuttige informatie over Hoofdpijn & Werk.

Word nu lid

Het ledenportaal met alle extra informatie is alleen beschikbaar voor leden van Hoofdpijnnet. Meld je nu aan en profiteer meteen van fijne voordelen en extra’s:

  • Je krijgt toegang tot het ledenportaal met achtergrondverhalen, alle edities van het magazine Hoofdzaken en meer;
  • Je kunt een beroep doen op het Adviespunt Werk;
  • Je kunt meedoen met de webinars en meetings exclusief voor leden;
  • Je ontmoet andere mensen met ernstige hoofdpijn, ook online;
  • Als lid van een patiëntenvereniging kun je de cursus ‘Sterk met pijn‘ volgen;
  • Je kunt een vraag stellen aan ons Medisch Advies College;
  • Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via ons magazine Hoofdzaken (4 x per jaar).

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.