Ik ben langdurig ziek, wat nu?
Wat gebeurt er als je door je hoofdpijn langdurig ziek bent? In de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) is vastgelegd wat er moet gebeuren als je langer dan zes weken ziek bent. Dit geldt vanaf de ziekmelding gedurende de eerste twee ziektejaren.
Bij langdurige ziekte heb je gedurende twee jaar recht op minimaal 70% loondoorbetaling. Deze wet zegt dat werkgever en werknemer er beiden alles aan moeten doen om zo snel en volledig mogelijk te reintegreren in werk.
Als je al een tijdje ziek bent, krijg je een oproep van de bedrijfsarts (Probleemanalyse). Deze beoordeelt samen met jou of en hoe je weer aan het werk kan gaan en wat je daarbij nodig hebt, zoals aanpassingen of hulpmiddelen (Plan van Aanpak). Samen bekijken jullie regelmatig of dit plan van aanpak werkt. Zo nodig moet het plan worden aangepast.
Kun je jouw huidige werk niet meer doen, ook niet met hulpmiddelen of andere aanpassingen? Dan zijn zowel jij als je werkgever verplicht naar andere functies binnen en zo nodig buiten het bedrijf te zoeken.
Ben je na twee jaar nog steeds ziek, dan hoeft jouw werkgever je loon niet langer door te betalen. Je komt dan misschien in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering). Een WIA-uitkering moet je zelf aanvragen, met hulp van jouw werkgever.
Zorg dat je goed geïnformeerd bent over jouw rechten en plichten en die van jouw werkgever en over wat je van de bedrijfsarts kunt verwachten. Pak een actieve rol: denk mee en kom zelf met voorstellen.