Ik ben zzp’er en heb regelmatig hoofdpijn. Wat nu?
Als je vaak hoofdpijn hebt, kan voor jezelf werken echt een uitkomst zijn. Toch zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden.
Zzp’er zijn biedt veel voordelen. Je bepaalt zelf je agenda en kunt bijvoorbeeld kortere werkdagen en voldoende pauzes inplannen. Je hoeft geen verantwoording af te leggen aan een werkgever. Toch zul je ook als zelfstandige soms over je ziekte moeten communiceren, bijvoorbeeld naar je klanten toe.
Het is belangrijk je te realiseren dat de druk om ondanks je hoofdpijn toch door te werken voor een zzp’er groot kan zijn. Niet werken betekent immers geen inkomsten. Zorg dus dat je goed weet wat je aankunt en wat je grenzen zijn. Bouw voldoende tijd om ziek te zijn en voor herstel.
Als je lange tijd over je grenzen gaat, bestaat de kans dat je een keer langdurig uitvalt en geen of weinig inkomsten hebt. Zie voor adviezen de vragen onder de knop: ‘Wat kan ik zelf doen’. Maak je je zorgen? Ga dan (preventief) naar een bedrijfsarts voor zelfstandig ondernemers of naar een coach.
Arbeidsongeschiktheid
Het is verstandig om je goed te informeren over (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid. Het kan zijn dat je bij een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekeraar een hogere premie moet betalen of niet toegelaten wordt vanwege jouw hoofdpijn. Je kunt dan voor de eerste twee jaar van ziekte met andere ondernemers deelnemen aan een vangnet bij arbeidsongeschiktheid, zoals een broodfonds, Crowdsurance, Samsamkring of Sharepeople. Je kunt natuurlijk ook zelf een buffer aanleggen voor tijden waarin je minder of niet kunt werken. Daarnaast kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten voor als je langer dan twee jaar ziek bent. In sommige gevallen kun je je ook verzekeren via het UWV.
Kijken: Broodfonds voor zzp’ers
In deze twee filmpjes zie je wat een broodfonds precies is en hoe het werkt.