Ik durf mijn leidinggevende en collega’s niet over mijn hoofdpijn te vertellen. Wat nu?

Kun jij met hoofdpijn naar tevredenheid functioneren en heb je voldoende tijd en energie voor je privéleven? Dan hoef je niets te vertellen over jouw hoofdpijn. Maar als je door je hoofdpijn regelmatig minder goed functioneert op je werk kan dat leiden tot frustratie en onbegrip bij jezelf, jouw leidinggevende en collega’s. Bovendien bestaat het risico dat de klachten toenemen. Dit gaat vaak ten koste van zowel werk als privé. Kun en wil je dit nog vijf jaar volhouden? Bij twijfel kan het verstandig zijn om het heft in eigen hand te nemen en het gesprek aan te gaan.

Het is niet altijd eenvoudig, maar er zijn misschien oplossingen mogelijk, waardoor je je werk goed kunt doen en de balans tussen werk en privé in evenwicht blijft. Hoe pak je dit aan? Erken ten eerste dat je een chronische aandoening hebt. Zoek uit wat jou kan helpen om je werk te kunnen blijven doen en ga in gesprek met jouw werkgever of de bedrijfsarts om naar oplossingen te zoeken.

Daphne en Taco

“Als je er eerlijk over bent, krijg je ook meer begrip.”

Als je een vast contract hebt, kan een werkgever je niet zomaar ontslaan. Hij zal samen met jou moeten zoeken naar oplossingen, zoals vastgelegd in de Arbowet. Als je een tijdelijk contract hebt, dan kan het zijn dat het contract niet verlengd wordt. Maar als jij voor jezelf helder hebt hoe je met jouw aandoening kunt blijven werken, dan kun je dit met je werkgever bespreken en wellicht kun je dan blijven. Uiteraard kan dit niet in elke functie en werksituatie. Ook is het mogelijk dat de werkgever er niet voor open staat. De vraag is dan of het verstandig is om bij die werkgever te blijven werken.

Meer lezen en aan de slag

 

Ook gebruik maken van het Ledenportaal en Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.