Ik kan door mijn hoofdpijn niet hetzelfde als collega’s. Hoe ga ik daarmee om?

Veel mensen met terugkerende hoofdpijn kampen met schuldgevoelens. De onvoorspelbaarheid en het gebrek aan controle over je klachten kunnen je onzeker maken en je gevoel van eigenwaarde aantasten. Je ziet dat je soms minder kunt dan je collega’s en voelt je daar vervelend over. Hoe ga je daarmee om?

Evolutionair gezien is schuldgevoel bedoeld om ervoor te zorgen dat je je gedraagt op een manier waardoor je wordt geaccepteerd door je omgeving. Schuldgevoel waarschuwt je dat je iets doet wat niet in de haak is en waardoor je wellicht niet aan de verwachtingen van anderen voldoet. In dit geval kun je hier alleen niets aan doen: je hebt een aandoening.

Helma van Adviespunt Werk

‘Onderzoek waar jouw kracht zit.’

Ga je regelmatig toch maar aan het werk met hoofdpijn, op halve kracht? Dat wordt presenteïsme genoemd: gedrag waarbij je ondanks gezondheidsproblemen toch blijft werken, terwijl je eigenlijk je werk niet goed kunt doen. De vraag is of dit slim is: je bent minder productief, levert slechter werk af en neemt geen tijd voor ziek zijn en herstel.

Misschien is het wel zo dat je soms minder presteert dan jouw collega. Belangrijk is dat je jezelf niet vergelijkt met anderen, maar dat je vooral goed op jezelf let, waardoor je rust pakt wanneer dat nodig is en presteert wanneer het kan. Maak hierover afspraken met jouw leidinggevende en collega’s. Zo neem je echt verantwoordelijkheid.

Daarnaast kun je kijken of je je werk efficiënter kunt doen, waardoor je op de goede dagen meer gedaan krijgt dan voorheen. Niet harder werken, wel slimmer! Op het ledenportaal vind je slimme tips.

lonneke ervaringverhaal

Lonneke is zzp’er

‘Kijk naar wat je wél kunt’

‘Zoek hulp en blijf er niet mee zitten. Accepteer wat je hebt en kijk naar wat je wél kunt. Door je migraine te accepteren hoef je dit niet meer weg te duwen.’

Lees meer

Het is ook goed om je te realiseren dat je niet de enige bent: in 2020 heeft zo’n 20% van de beroepsbevolking een chronische ziekte, naar schatting zal dit in 2030 maar liefst 25% zijn. En bedenk: ondanks, of misschien wel dankzij jouw ziekte ben jij waardevol, met jouw unieke kwaliteiten en vaardigheden.

Extra informatie op het ledenportaal

Meer weten over dit onderwerp? Op het ledenportaal van Hoofdpijnnet vind je extra uitgebreide antwoordpagina’s met nog meer filmpjes, brochures, checklists en heel veel andere nuttige informatie over Hoofdpijn & Werk.

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet

Word nu lid

Het ledenportaal met alle extra informatie is alleen beschikbaar voor leden van Hoofdpijnnet. Meld je nu aan en profiteer meteen van fijne voordelen en extra’s:

  • Je krijgt toegang tot het ledenportaal met achtergrondverhalen, alle edities van het magazine Hoofdzaken en meer;
  • Je kunt een beroep doen op het Adviespunt Werk;
  • Je kunt meedoen met de webinars en meetings exclusief voor leden;
  • Je ontmoet andere mensen met ernstige hoofdpijn, ook online;
  • Als lid van een patiëntenvereniging kun je de cursus ‘Sterk met pijn‘ volgen;
  • Je kunt een vraag stellen aan ons Medisch Advies College;
  • Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via ons magazine Hoofdzaken (4 x per jaar).

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.