Kan mijn werkgever mij ontslaan?

‘Ik ben zo vaak ziek, straks word ik ontslagen!’ Maak je hier zorgen om? Lees hieronder meer over ontslag in geval van chronische aandoening of langdurige ziekte.

In principe kan je werkgever jou niet ontslaan omdat je een chronische ziekte hebt. Ook niet als je je wat vaker moet ziekmelden, of als je langdurig ziek bent. Dit geldt tijdens de eerste twee jaar van je ziekte. Ben je twee jaar of langer arbeidsongeschikt, dan vervalt dit opzegverbod en kan je werkgever een ontslagvergunning bij het UWV aanvragen. De werkgever moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Een arbeidsovereenkomst is een juridische overeenkomst tussen twee partijen: de werkgever en de werknemer. De werkgever kan je niet zomaar eenzijdig ontslaan omdat je terugkerende hoofdpijn hebt. Een enkele uitzondering hierop is mogelijk, waardoor er op deze vraag geen algemeen antwoord mogelijk is. Heb je twijfels of vragen over jouw specifieke situatie, neem dan contact op met een deskundige. Bijvoorbeeld bij het UWV, bij een vakbond, bij het Juridisch Loket of bij een arbeidsjurist.

Zit je nog in je proeftijd of heb je een tijdelijk contract of uitzendovereenkomst? Ook dan kunnen de regels anders zijn en ook hier geldt: neem contact op met een deskundige.

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet

Extra informatie op het ledenportaal

Meer weten over dit onderwerp? Op het ledenportaal van Hoofdpijnnet vind je extra uitgebreide antwoordpagina’s met nog meer filmpjes, brochures, checklists en heel veel andere nuttige informatie over Hoofdpijn & Werk.

Word nu lid

Het ledenportaal met alle extra informatie is alleen beschikbaar voor leden van Hoofdpijnnet. Meld je nu aan en profiteer meteen van fijne voordelen en extra’s:

  • Je krijgt toegang tot het ledenportaal met achtergrondverhalen, alle edities van het magazine Hoofdzaken en meer;
  • Je kunt een beroep doen op het Adviespunt Werk;
  • Je kunt meedoen met de webinars en meetings exclusief voor leden;
  • Je ontmoet andere mensen met ernstige hoofdpijn, ook online;
  • Als lid van een patiëntenvereniging kun je de cursus ‘Sterk met pijn‘ volgen;
  • Je kunt een vraag stellen aan ons Medisch Advies College;
  • Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via ons magazine Hoofdzaken (4 x per jaar).

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.