
Hoe vertel ik mijn collega’s en leidinggevende over mijn aandoening?
Heb je vaak hoofdpijn en loop je daarbij aan tegen onbegrip bij je leidinggevende en collega’s? Dat is vervelend, maar niet zo vreemd: ze kunnen meestal niet aan je zien hoe beroerd je bent. De enige manier om begrip te kweken is door duidelijk uit te leggen wat je hebt. Lees hieronder hoe je dit aanpakt.
Bereid het gesprek voor
Vraag je om te beginnen af waarom je te weinig begrip krijgt. Wat weten jouw collega’s en leidinggevende precies over jouw hoofdpijn? Ben je wel duidelijk genoeg? Misschien vertel je wel hoe ziek je kunt zijn, maar verschijn je toch elke dag op je werk. Dit is een dubbele boodschap die gemakkelijk tot onbegrip kan leiden.
In de eerste plaats is het zaak dat je algemene kennis hebt over jouw vorm van hoofdpijn, zodat je goed kunt uitleggen wat de aandoening inhoudt. Houd eens een tijd een hoofdpijndagboek bij. Hoe vaak heb je er last van en wat voel je dan? Hoe ontwikkelt de pijn zich zonder medicatie en hoe met? Maak het niet dramatisch, houd het bij feiten. Geef eventueel informatiebrochures. Onderaan deze pagina vind je er een aantal.
Ten tweede moet je goed weten wat de invloed van de hoofdpijn is op je werk. Houd naast het hoofdpijndagboek ook eens een periode bij wat de hoofdpijn betekent voor jouw functioneren op het werk. Kun je op sommige dagen niets en op andere dagen minder? Wat kun je dan wel en wat niet? Wat heb je nodig? Wat zou voor jou een oplossing zijn? Als je dit voor jezelf helder hebt, kun je het ook anderen beter uitleggen.

Alex en Helma (Adviespunt Werk)
“Informatie is key”
Ga het gesprek aan
Als je het spannend vindt, begin dan bij een collega of leidinggevende bij wie je je veilig voelt. Bedenk samen hoe en wanneer je het met de andere collega’s en/of leidinggevende wilt bespreken. Je hoeft dit niet heel groot te maken. Misschien krijg je sneller begrip en steun dan je had verwacht.
Soms is er meer nodig en kan het helpen om jouw hoofdpijn “op de agenda te zetten”. Je kunt ook iemand betrekken bij de voorbereiding. Bijvoorbeeld een collega, de bedrijfsarts of je leidinggevende.
- Spreek een moment af waarop je rustig jouw verhaal kunt vertellen.
- Leg uit wat jouw hoofdpijn voor jou betekent.
- Leg uit welke invloed de hoofdpijn heeft op jouw werkzaamheden.
- Realiseer je dat je collega’s zo hun eigen overwegingen, belangen en klachten hebben. Verplaats je ook in hen. Vraag hoe het voor hen is en of zij bereid zijn en of het mogelijk is samen met jou te kijken naar eventuele knelpunten en oplossingen.
- Misschien is het nodig hier af en toe op terug te komen, zodat collega’s het niet vergeten. Maar ook om te evalueren of de gemaakte afspraken werken, of dat jullie toch samen naar andere oplossingen moeten zoeken.

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?
Word lid van Hoofdpijnnet
Martine heeft migraine
‘Door de migraine voelde ik me vaak eenzaam en genegeerd. Nu praat ik er meer over, ook op mijn werk. Want als ik er niets over zeg, hoe kunnen anderen er dan rekening mee houden?’

Extra informatie op het ledenportaal
Meer weten over dit onderwerp? Op het ledenportaal van Hoofdpijnnet vind je extra uitgebreide antwoordpagina’s met nog meer filmpjes, brochures, checklists en heel veel andere nuttige informatie over Hoofdpijn & Werk.
Word nu lid
Het ledenportaal met alle extra informatie is alleen beschikbaar voor leden van Hoofdpijnnet. Meld je nu aan en profiteer meteen van fijne voordelen en extra’s:
- Je krijgt toegang tot het ledenportaal met achtergrondverhalen, alle edities van het magazine Hoofdzaken en meer;
- Je kunt een beroep doen op het Adviespunt Werk;
- Je kunt meedoen met de webinars en meetings exclusief voor leden;
- Je ontmoet andere mensen met ernstige hoofdpijn, ook online;
- Als lid van een patiëntenvereniging kun je de cursus ‘Sterk met pijn‘ volgen;
- Je kunt een vraag stellen aan ons Medisch Advies College;
- Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via ons magazine Hoofdzaken (4 x per jaar).
De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.