Mijn collega’s en leidinggevende begrijpen me niet. Hoe leg ik uit wat ik heb?

Heb je vaak hoofdpijn en loop je daarbij aan tegen onbegrip bij je leidinggevende en collega’s? Dat is vervelend, maar niet zo vreemd: ze kunnen meestal niet aan je zien hoe beroerd je bent. De enige manier om begrip te kweken is door duidelijkheid te geven over wat je hebt en je hoofdpijn goed uit te leggen. Dat is de eerste stap naar oplossingen. Lees hieronder hoe je dit aanpakt.

Bereid het gesprek voor

In de eerste plaats is het zaak dat je algemene kennis hebt over jouw vorm van hoofdpijn, zodat je goed kunt uitleggen wat de aandoening inhoudt. Ten tweede moet je goed weten wat jouw hoofdpijn voor jou persoonlijk betekent. Hoe verloopt een gemiddelde aanval? Welk effect heeft een hoofdpijnaanval op je werk? Hoe beïnvloedt een aanval de belasting die je zowel lichamelijk als geestelijk aankunt? Je moet dus eerst zelf helder krijgen hoe vaak je hoofdpijnvallen hebt, hoe hevig deze zijn en hoe lang deze duren. Je kunt hiervoor een hoofdpijndagboek gebruiken. Houd daarnaast ook eens een periode bij wat precies de invloed van de hoofdpijn op je functioneren precies is. Wat kun je nog wel, wat kun je niet? Door volledig zicht op je situatie te krijgen, bereid je je goed voor op een gesprek over de gevolgen van je aandoening op je werk.

Alex en Helma (Adviespunt Werk)

“Informatie is key”

Ga het gesprek aan

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet
 • Spreek met je collega’s één moment af waarop je rustig jouw verhaal kunt vertellen. Doe dit op een moment waarop je je goed voelt. Je kunt vooraf eventueel met je leidinggevende of bedrijfsarts bespreken wat de beste aanpak is.
 • Leg uit wat jouw hoofdpijn voor jou betekent. Hoe vaak heb je er gemiddeld last van en wat voel je dan? Hoe ontwikkelt de pijn zich zonder medicatie en hoe met? Maak het niet dramatisch, houd het bij feiten. Geef eventueel informatiebrochures.
 • Leg uit welke invloed de hoofdpijn heeft op jouw werkzaamheden. Kun je op sommige dagen niets en op andere dagen minder? Wat kun je dan wel en wat niet? Wat heb je nodig? Wat zou voor jou een oplossing zijn? Zorg dat je dit zelf helder hebt.
 • Realiseer je dat je collega’s zo hun eigen overwegingen, belangen en klachten hebben. Verplaats je ook in hen: vraag hoe het voor hen is en of zij bereid zijn en of het mogelijk is samen met jou te kijken naar eventuele knelpunten en oplossingen.
 • Misschien is het nodig hier af en toe op terug te komen, zodat collega’s het niet vergeten. Maar ook om te evalueren of de gemaakte afspraken werken, of dat jullie toch samen naar andere oplossingen moeten zoeken.

Martine heeft migraine

‘Door de migraine voelde ik me vaak eenzaam en genegeerd. Nu praat ik er meer over, ook op mijn werk. Want als ik er niets over zeg, hoe kunnen anderen er dan rekening mee houden?’

Extra informatie op het ledenportaal

Meer weten over dit onderwerp? Op het ledenportaal van Hoofdpijnnet vind je extra uitgebreide antwoordpagina’s met nog meer filmpjes, brochures, checklists en heel veel andere nuttige informatie over Hoofdpijn & Werk.

Word nu lid

Het ledenportaal met alle extra informatie is alleen beschikbaar voor leden van Hoofdpijnnet. Meld je nu aan en profiteer meteen van fijne voordelen en extra’s:

 • Je krijgt toegang tot het ledenportaal met achtergrondverhalen, alle edities van het magazine Hoofdzaken en meer;
 • Je kunt een beroep doen op het Adviespunt Werk;
 • Je kunt meedoen met de webinars en meetings exclusief voor leden;
 • Je ontmoet andere mensen met ernstige hoofdpijn, ook online;
 • Als lid van een patiëntenvereniging kun je de cursus ‘Sterk met pijn‘ volgen;
 • Je kunt een vraag stellen aan ons Medisch Advies College;
 • Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via ons magazine Hoofdzaken (4 x per jaar).

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.