
Wat vertel ik bij een sollicitatie over mijn hoofdpijn?
Heb je vaak last van hoofdpijn en ga je solliciteren? Het is begrijpelijk dat je twijfelt of je wel moet vertellen dat je regelmatig hoofdpijn hebt. Misschien ben je bang dat je daardoor niet wordt aangenomen. Wanneer hoef je het niet te vertellen? En wanneer is het beter om je hoofdpijn wel ter sprake te brengen?

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?
Word lid van HoofdpijnnetAls je gaat solliciteren, is het vooral belangrijk dat je zélf goed weet wat je wilt, wat je kunt en wat je aankunt. Hierdoor ga je zekerder de sollicitatieprocedure in. Uiteindelijk is het wel of niet vertellen over je hoofdpijn een persoonlijke keuze. Juridisch gezien mag de werkgever tijdens de sollicitatieprocedure niet vragen naar jouw gezondheid. Als sollicitant hoef je jouw aandoening niet te melden als je denkt dat het geen belemmering is voor het uitoefenen van de functie. Je moet het wél melden als je weet dat jouw medische klachten jou ongeschikt maken voor de baan, maar in dat geval is het uiteraard beter om niet te solliciteren. Jouw ziekte kan officieel geen reden zijn voor een afwijzing.

Taco vertelde tijdens sollicitatie over zijn hoofdpijn
‘Je voorkomt dat je later op je tenen gaat lopen’
In je sollicitatiebrief en tijdens het eerste gesprek moet je met jouw kwaliteiten, kennis en ervaring vooral de interesse wekken van jouw potentiële werkgever. Kom je verder in de sollicitatieprocedure, dan komt er misschien een moment waarop je er iets over wilt of moet zeggen. Heb je maar af en toe hoofdpijn en heeft dit nauwelijks invloed op jouw functioneren, dan hoef je het niet te vertellen. Is jouw hoofdpijn wel van invloed op je werk, dan ben je verplicht dat te melden. Zie voor meer informatie hierover het artikel ‘Wat vertel ik over mijn gezondheid?’ onder het kopje ‘Meer lezen’. Je kunt het ook later in de sollicitatieprocedure vertellen, maar doe het in ieder geval voordat je het contract tekent. Dit is ook in je eigen belang. Je wilt immers niet alleen aangenomen worden, maar de baan daarna ook langere tijd behouden. Als je het meldt, zeg er dan bij met welke aanpassingen je het werk wél kunt doen.
Extra informatie op het ledenportaal
Meer weten over dit onderwerp? Op het ledenportaal van Hoofdpijnnet vind je extra uitgebreide antwoordpagina’s met nog meer filmpjes, brochures, checklists en heel veel andere nuttige informatie over Hoofdpijn & Werk.
Word nu lid
Het ledenportaal met alle extra informatie is alleen beschikbaar voor leden van Hoofdpijnnet. Meld je nu aan en profiteer meteen van fijne voordelen en extra’s:
- Je krijgt toegang tot het ledenportaal met achtergrondverhalen, alle edities van het magazine Hoofdzaken en meer;
- Je kunt een beroep doen op het Adviespunt Werk;
- Je kunt meedoen met de webinars en meetings exclusief voor leden;
- Je ontmoet andere mensen met ernstige hoofdpijn, ook online;
- Als lid van een patiëntenvereniging kun je de cursus ‘Sterk met pijn‘ volgen;
- Je kunt een vraag stellen aan ons Medisch Advies College;
- Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via ons magazine Hoofdzaken (4 x per jaar).
De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.