Naasten
Heeft jouw partner, kind of familielid migraine, clusterhoofdpijn, aangezichtspijn of een andere hoofdpijnaandoening? Dan raakt dat ook jouw leven. Hoe ga je daarmee om?
Hoe blijf je zelf overeind?
Denk ook aan jezelf
Het is een cliché, maar vergeet jezelf niet. Als je partner een vorm van ernstige hoofdpijn heeft, komt er thuis vaak veel op jouw schouders terecht. Gaat het om je kind, dan zijn er regelmatig doktersafspraken en moeten er zaken geregeld worden op school. Dat is pittig. Zorg daarom goed voor jezelf. Blijf tijd maken voor sport, hobby’s en activiteiten waar je energie van krijgt en blij van wordt.
Je hoeft het niet alleen te doen
Schakel hulp in van familieleden, vrienden en buren als het je te veel wordt of als je even tijd voor jezelf nodig hebt. Dat kan een drempel zijn, maar mensen vinden het meestal juist fijn om te kunnen helpen. Heb je structureel hulp nodig? Informeer dan bij je gemeente wat de mogelijkheden zijn voor mantelzorgers.
Praat met elkaar
In het geval van een partner: blijf met elkaar praten, ook op moeilijke momenten. Al heb jij zelf geen hoofdpijn, ook voor jou is de situatie soms goed waardeloos. Jouw gevoelens mogen er ook zijn. Overleg met elkaar en maak afspraken. Hoe kunnen jullie elkaar helpen?
Praat met iemand die je vertrouwt
Zorg dat je iemand hebt om mee te praten. Een vriend of vriendin, of een familielid. Iemand in vertrouwen nemen kan erg opluchten. Mensen snappen dan beter wat je doormaakt en kunnen je weer moed inspreken. Heb je behoefte aan professionele ondersteuning? Praat erover met je huisarts. Samen kunnen jullie kijken welke hulp er nodig is, bijvoorbeeld een psycholoog of de GGZ-praktijkondersteuner.
Geniet van wat wél kan
Als partner, ouder of familielid van iemand met ernstige hoofdpijn is het begrijpelijk als je soms boos of verdrietig bent. Hoe moeilijk ook, probeer dat te accepteren en niet te focussen op wat er allemaal niet kan. Koester de goede momenten en waardeer de kleine dingen.