Kinderarts Miranda Beeren

ZORGELOOS NAAR SCHOOL MET MIGRAINE / SAMEN STERK

Vanaf 12 september tot 1 oktober schenken Hoofdpijnnet en de Stichting Zorgeloos naar School uitgebreid aandacht aan kinderen met migraine.

Bij deze online campagne staat het verhaal van de twaalfjarige Emma centraal. Na een paar lastige jaren op de basisschool, start ze nu met frisse moed op een middelbare school. Ze is hierin begeleid door uiteenlopende mensen. Zo ook door kinderarts Miranda Beeren.

Deel 2. Kinderarts Miranda Beeren

Miranda Beeren is kinderarts met aandachtsgebied hoofdpijn bij kinderen in het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop (Noord-Brabant). Hoofdpijn intrigeerde haar al voordat zij in 2002 kinderarts werd. In 2004 werd de hoofdpijnpoli in het ziekenhuis opgezet. Het team van ziekenhuis St. Anna biedt kinderen en jongeren een zogenaamde ‘hoofdpijncarrousel’, een team van verschillende zorgverleners die met elkaar samenwerken.

“We zien dat de verwachtingen hoog zijn en dat tieners hopen dat ze met één pilletje van hun hoofdpijn verlost zijn. Aan ons de kunst om hen ondanks hun verwachting, goed te helpen. Met onze aanpak zien we dat we 80 procent geheel of gedeeltelijk afhelpen van hoofdpijn en migraine”.

Volgens Miranda leggen kinderen en tieners vaak een lange weg af voordat ze geholpen worden; soms is de oplossing simpel, maar ook vaak ingewikkeld. Voor haar is het herkennen en het erkennen van de hoofdpijn bij kinderen en tieners heel belangrijk. Dat kan als je de juiste hulpverleners bij elkaar hebt.

Is er sprake van acute hoofdpijn of al langer dan zes weken last van hoofdpijn of migraine en kan een huisarts niet verder helpen? Dan is de volgende stap een doorverwijzing naar de kinderarts in het ziekenhuis. Wat kun je daar allemaal verwachten?

Miranda: ‘Eerst praten de hoofdpijnverpleegkundige en ik met ouders en kind. We stellen heel veel vragen, van vroeger tot nu. De vragenlijst vullen kinderen zelf in. Het lijken soms onbelangrijke vragen, maar je staat ervan te kijken hoe vaak juist die vragen helpen om de oorzaak van je hoofdpijn te vinden.’

Belang van het hoofdpijndagboek

‘We willen natuurlijk als eerste zeker weten dat je niet iets naars zoals een tumor of een infectie hebt. Als we daar geen zorgen over hebben, en er ook geen overduidelijke migraine is die eerst behandeld moet worden, kijken we verder of de oorzaak misschien te maken heeft met wat je allemaal overdag doet of hoe je slaapt. Om daarachter te komen, vragen we gedurende 4 weken een dagboek bij te houden. Nog meer dan voorheen leggen we de nadruk op het gezamenlijk maken van afspraken met kind en ouders. We benadrukken steeds vaker de eigen verantwoordelijkheid. Dit maakt dat het ook beter duidelijk wordt wat voor het kind en de ouders belangrijk is en dat maakt dat het ook beter lukt de afspraken na te komen.

Als we via het hoofdpijndagboek snel vinden wat er aan de hand is, is dat natuurlijk fijn. Jammer genoeg gaat dit niet bij iedereen op. Dan is de volgende stap in ons ziekenhuis dat een kind naar de Hoofdpijn Carrousel gaat.’

Verschillende hulpverleners in de Hoofdpijn Carrousel

De Hoofdpijn Carrousel in het St. Anna Ziekenhuis bestaat uit een team van verschillende hulpverleners. Allemaal mensen die op een andere manier naar jou kijken, waardoor er een totaalplaatje van jou ontstaat. Miranda kijkt vooral naar de medicatie. Naast Miranda en de hoofdpijnverpleegkundige bestaat het team ook uit een neuroloog, pedagogisch medewerker, een psycholoog en een fysiotherapeut.

De pedagogisch medewerker kijkt naar hoe een kind leeft, eet en drinkt, of het heel gedreven is of juist rustig, hoe het slaappatroon is enzovoort. Zijn dat bijvoorbeeld spannende games op je gsm, tablet of pc, dan leert de pedagogisch medewerker om juist ontspanningsoefeningen te doen, waardoor iemand rustiger wordt en beter slaapt.’

De fysiotherapeut kijkt weer naar de houding. ‘Hoe zit of hang je op een stoel of op de bank? Heb je gespannen nekspieren? Is je nek beweeglijk of juist niet? Soms zit iemands nek vast en dan doet de fysiotherapeut iets om deze los te maken. Dat kan helpen om van de hoofdpijn af te komen.’

De psycholoog onderzoekt hoe een kind omgaat met stress en omgevingsfactoren omgaat. De vragenlijst die bi aanvang wordt ingevuld, laat bijvoorbeeld zien of een kind overbelast is en dat kan weer een reden zijn voor hoofdpijn of migraine aanvallen. Overbelasting is echt iets van deze tijd en kan ook te maken hebben met schoolproblemen en emotionele problemen zoals de echtscheiding van ouders. Vroeger waren alleen managers bij bedrijven overbelast, nu zijn het ook kinderen en tieners die te veel hooi op hun vork nemen. School, een baantje in het weekend, uitgaan, hobby’s. Allemaal prima dingen, maar bij elkaar soms te veel. Soms ben je op die manier zeven dagen in de week druk en is er geen tijd om echt uit te rusten, met hoofdpijn of migraine tot gevolg. Het team van de Hoofdpijn Carrousel bespreekt wat beter zou kunnen en welke activiteiten er even af moeten om weer in balans te komen.

Onderzoek en training

‘Als blijkt dat iemand overbelast is door leerproblemen, dan doe ik een intelligentieonderzoek’, vervolgt de kinderpsycholoog. Een ander onderzoek is een concentratieonderzoek, want het kan ook zijn dat leerproblemen ontstaan door moeite met concentreren. We kijken ook of er eventueel emotionele problemen zijn die de hoofdpijn veroorzaken. Miranda: “Wat ik vaak bij tieners met hoofdpijn zie is dat zij heel perfectionistisch zijn en dus heel graag alles heel goed willen doen. Als dat zo is, kiezen we voor een stresshanteringstraining. In vijf tot tien sessies leert een tiener om anders met perfectionisme om te gaan. Ontspanningsoefeningen kunnen hierbij ook helpen.’

Je bent 18 en dan?

Tot je achttiende jaar loop je bij de kinderarts of kinderneuroloog. Natuurlijk hopen de artsen dat je al voor je achttiende van je hoofdpijn of migraine af bent, maar als dat niet zo is, kan je vanaf je achttiende bij de neuroloog voor volwassenen terechtkomen. Deze overgang heet transitie. Het is best lastig om over te stappen, want vaak is er een band met de kinderarts opgebouwd. Toch is het volgens Miranda soms ook juist fijn dat een andere arts met een frisse blik naar je kijkt.

Meer weten?

Meer weten?

Lees ook deel 3, waarin onderwijsbegeleider Wouter van Helden aan het woord komt.