Heeft mijn nachtrust invloed op mijn hoofdpijnklachten?
Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid, zeker als je vaak hoofdpijn hebt. Hoe zit dat precies?
Je nachtrust kan invloed hebben op je hoofdpijnklachten. Zo kan voor mensen met migraine slaapgebrek een ‘trigger’ zijn die tot een aanval leidt. Ook hebben mensen met een verstoord slaapritme vaker spanningshoofdpijn. Al met al komen slaapproblemen bij mensen met ernstige hoofdpijn vaker voor dan bij de algemene bevolking.
Slaapproblemen zijn daarnaast een risicofactor waardoor je zenuwstelsel ontregeld kan raken. Dat kan hoofdpijn uitlokken of de klachten die je al hebt verergeren. Vermoeidheid leidt ertoe dat je minder goed om kan gaan met pijn en dat het moeilijker is om prikkels te verwerken. Mensen die niet goed slapen zijn ook sneller somber of angstig.
Het is dus belangrijk om aandacht te besteden aan een goede nachtrust, zeker als je veel hoofdpijnklachten hebt. Een goede nachtrust kan bijdragen aan het voorkomen van hoofdpijnaanvallen en de frequentie en intensiteit van de aanvallen verminderen.
De volgende dingen kunnen helpen:
- Er zijn veel tips om beter te slapen. Onder de kopjes ‘kijken’, ‘meer lezen’ en ‘aan de slag’ verwijzen we naar boeken en websites waar je hier meer over kan vinden. Maar realiseer je dat wat voor de een werkt, niet per se werkt voor de ander. Bekijk de tips en adviezen en kijk dan waar jij iets mee kunt doen.
- Zoek hulp als je slecht blijft slapen, bijvoorbeeld bij een slaaptherapeut. Veel mensen doen dat niet, maar er is veel mogelijk om beter te kunnen slapen.
- Clusterhoofdpijn verstoort de slaap omdat het vaak in de nacht ontstaat. Daardoor slaap je slechter en sommige mensen worden zelfs angstig om te gaan slapen. Een slaaptherapeut die gebruik maakt van cognitieve gedragstherapie kan je dan helpen.
- Werk je nacht- en/of onregelmatige diensten? Dat hoeft niet per se voor een verergering van hoofdpijnklachten te zorgen, maar het kan wel. Heb jij het idee dat je werktijden je hoofdpijn verergeren, houd dan eens een aantal maanden een hoofdpijndagboek bij en leg je dienstrooster ernaast.
Kijken
Filmpje: ‘Voorlichting en adviezen: slaaphygiëne’
Meer lezen
- ‘Ik wil beter slapen: slaapadviezen’ | Thuisarts
- Veelgestelde vraag over hoofdpijn en werk ‘Mijn onregelmatige diensten verergeren mijn hoofdpijn. Wat nu?’ | Hoofdpijnnet
- Boek ‘Rustig slapen, je leven lang een goede nachtrust’ van Ingrid Verbeek
Aan de slag
Cursus ‘I-Sleep’: deze cursus is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie.
Wie kan mij helpen
- Adviespunt Leefstijl en Leven met hoofdpijn | Hoofdpijnnet Ervaringsdeskundigen bieden een luisterend oor en geven steun en advies over hoe je (op een gezonde manier) kan leven met hoofdpijn.
- Als je slecht slaapt kan je naar een praktijkondersteuner van de huisarts (POH) of een slaaptherapeut gaan. Vraag of ze gebruik maken van cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CTG-i). Dit is een wetenschappelijk bewezen behandelmethode voor inslaap- en doorslaapproblemen, te vroeg wakker worden en chronische slapeloosheid.