Ik ben het niet eens met de bedrijfsarts. Wat kan ik doen?

Het kan voorkomen dat de bedrijfsarts vindt dat jij wel (deels) kunt werken, maar dat jij het hier niet mee eens bent. Wat kun je dan doen en bij wie kun je terecht?

De eerste stap is: ga opnieuw in gesprek met de bedrijfsarts. Vraag waarom hij vindt dat je weer kunt werken en vertel zo duidelijk mogelijk waarom jij denkt dat dat op dit moment (nog) niet lukt. Wanneer jouw huisarts of specialist je aanraadt om het nog even rustig aan te doen, vraag de bedrijfsarts dan om contact op te nemen met jouw behandelend arts.

Ook gebruik maken van het Adviespunt Werk?

Word lid van Hoofdpijnnet

Het is uiteindelijk wel de bedrijfsarts die de vertaalslag moet maken (eventueel met informatie van jouw behandelend arts) van jouw klachten naar wat je kunt doen op de werkvloer. Als hij vindt dat je (deels) kunt werken, en jouw leidinggevende volgt dat advies op, dan zul je het dus moeten proberen. Doe je dat niet, dan kan de loondoorbetaling tijdens ziekte worden stopgezet. In het uiterste geval kun je worden ontslagen wegens werkweigering. Als je noodgedwongen weer aan de slag bent gegaan en je merkt dat het echt niet gaat, meld dit dan weer bij je leidinggevende en bedrijfsarts. Sinds 2017 heb je ook recht op een second opinion bij een andere bedrijfsarts.

Helma van Adviespunt Werk

‘Ik ben blij dat ik het gedaan heb, gewoon voor mezelf.’

Ben je het niet eens met het advies van de bedrijfsarts, dan kun je advies inwinnen bij jouw vakbond of het Juridisch Loket. Kom je er dan nog niet uit, dan kun je een deskundigenoordeel aanvragen bij UWV. Maar ook het deskundigenoordeel is formeel een advies. De werkgever is niet verplicht het op te volgen. Wordt het echter niet nageleefd, dan zal dit bij de beoordeling van de WIA worden meegenomen. Dit kan voor de werkgever nadelig zijn.

Extra informatie op het ledenportaal

Meer weten over dit onderwerp? Op het ledenportaal van Hoofdpijnnet vind je extra uitgebreide antwoordpagina’s met nog meer filmpjes, brochures, checklists en heel veel andere nuttige informatie over Hoofdpijn & Werk.

Word nu lid

Het ledenportaal met alle extra informatie is alleen beschikbaar voor leden van Hoofdpijnnet. Meld je nu aan en profiteer meteen van fijne voordelen en extra’s:

  • Je krijgt toegang tot het ledenportaal met achtergrondverhalen, alle edities van het magazine Hoofdzaken en meer;
  • Je kunt een beroep doen op het Adviespunt Werk;
  • Je kunt meedoen met de webinars en meetings exclusief voor leden;
  • Je ontmoet andere mensen met ernstige hoofdpijn, ook online;
  • Als lid van een patiëntenvereniging kun je de cursus ‘Sterk met pijn‘ volgen;
  • Je kunt een vraag stellen aan ons Medisch Advies College;
  • Je blijft op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via ons magazine Hoofdzaken (4 x per jaar).

De antwoorden zijn met de grootst mogelijke zorg samengesteld en verwijzingen zijn gekozen op basis van de inhoudelijk toegevoegde waarde. Bekijk hier onze disclaimer.